Yerlikaya'nın konutundan çıkan ikamet izinlerinin arkasında ne var?

Diğer

06 Ağustos 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın Ankara'daki resmi konutunun adresinde ortaya çıkan "yabancı ikamet" skandalını duyurduğum Büyüteç'teki son yazı epeyce tartışıldı. Instagram krizine rağmen halen tartışılmaya devam ediliyor.

Göreve geldiğinden bu yana kendisinden önceki dönemden kalan pek çok sıkıntılı ve sorunlu işi düzeltmeye çalışan İçişleri Bakanı'nın karşılaştığı tabloyu ister fıkra, ister şaka, ister güncel ülke gerçeği olarak tanımlayın. Size kalmış.

Ancak bilinen tek gerçek; ülkenin içinde bulunduğu mülteci, göçmen ve sığınmacı konusunda sürecin artık raydan çıktığıdır. Hangi uygulamalarla yeniden yoluna nasıl sokulacağı da şimdilik muamma.

Ülkede ikamet sahibi hemen herkesin her an yaşayabileceği, İçişleri Bakanı'nın bile konu olduğu bu süreçle ilgili yeni bilgileri ortaya koymak zorunlu hale geldi, doğal olarak.

Göç ve göçmenler konusunda yürürlükte olan mevzuat belli.

Türkiye'de kısa ya da uzun süreli ikamet iznini almak, Türk vatandaşlığı hakkını kazanmak, mülteci veya sığınmacı statüsünde geçici barınma olanağını sağlamak, çalışma iznine sahip olmanın hepsinin ayrı ayrı koşulları var.

Göç İdaresi Başkanlığı bünyesindeki iş ve işlemler mevcut yasa ve yönetmelikler üzerinden yürütülüyor.

Fakat mevcut yasa ve yönetmeliklere karşın İçişleri Bakanı'nın resmi konutunun adresinde bile böyle bir olay yaşanıyorsa bir yerde / yerlerde aksayan bir şeyler var demek ki.

Olayın ardından hafta sonunda bazı yeni bilgiler edindim, paylaşayım.

Bilindiği üzere, İçişleri Bakanlığı'nın çatısı altında nüfus ve vatandaşlık işlerinin yürütüldüğü özel bilgisayar sistemi var.

Adı MERNİS. Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi. Tüm nüfus ve vatandaşlık işleri bu işletim sistemi üzerinden sağlanıyor.

Ülkede kayıtlı TC kimlik numarasına sahip tüm bireylerin işlemleri bu sistemden yürüyor. Ayrıca yabancılara geçici olarak verilen Yabancı Kimlik Numarası ile yapılan iş ve işlemler de yine aynı sistemden sağlanıyor.

Göç idaresi konusunda ise, ayrı bir işletim sistemi kullanılıyor. Göç İdaresi Başkanlığı'nın kullanımında iki ayrı bilişim sistemi var.

İlki göçmenlerin işlemlerini takip ettikleri göç randevu sistemi. Diğeri ise, ikamet başvurularının yönetildiği ayrı bilişim sistemi.

Hem nüfus ve vatandaşlık, hem de göç ile ikamet işlemleri e-devlet üzerinden yürütülüyor.

İşte kritik nokta tam da burası.

Kısa süre öncesine kadar, nüfus ve vatandaşlık sistemi ile göç ve ikamet işlemlerinin yönetildiği sistem birbiriyle entegre yani tümleşik değildi.

Diğer bir deyişle, birbiriyle bağlantılı olarak faaliyet yürütülemiyordu.

Bunun anlamı şu: Bir yabancı Türkiye'de ikamet izni alabilmek amacıyla "herhangi bir........

© T24