Her yerde bayram var...

Diğer

18 Mart 2024

Bu yılın Mart, Nisan ve Mayıs ayları Müslüman ve Hristiyan'ların bayram günleri ile dolu.

Şöyle; İslam dünyasının Ramazan ayına girdiği günlerde Katolik Hristiyan'ların 40 günlük Perhiz * (bir nevi oruç) günlerinin sonu olan 31 Mart’ta İsa peygamberin dirilişini simgeleyen Paskalya Bayramını -Türkiye’de bilindiği gibi kırmızı yumurta bayramını- kutlayacak.

Ortodoks Hristiyanlar'ın kendi Paskalya Bayramları ise tuttukları 40 günlük perhiz döneminin ardından bugün, Karnaval günlerinin sona erdiği gün yani Pazartesi başlıyor.

Katolik ve Ortodoks Hristiyanların Paskalya bayramını ayrı ayrı kutlamalarının nedeni; özetle, bu iki mezhebin ayın durumu ile ilgili yapılan matematik hesaplarının farklı yorumlanmasından kaynaklanıyor. Yani Hristiyanlar İsa Peygamber yılda iki kez diriltiliyor...(!)

Katolikler ile Ortodokslar -ayın o yılki durumuna göre- yaklaşık her dört yılda bir Paskalya bayramını aynı günlerde kutluyor...

Hristiyanların Ortodokslar ve Katolikler olarak “Büyük Schizma” olarak tanımlanan ikiye bölünmesi, Doğu Roma (Bizans) imparatorluğunun o dönemdeki adı ile “Constantinopol”de, Osmanlıdaki adıyla “Konstantiniye”de yani bugünkü İstanbul’da gerçekleşmişti.

Ramazan ayında tutulan 30 günlük orucun sonunda kutlanacak olan Ramazan Bayramı'ndan 9 Nisan Salı gününden hemen 26 gün sonra da Ortodokslar, 5 Mayıs Pazar günü kendi Paskalya Bayramlarını kutlayacak.

Miçotakis, Paskalya'dan sonra Ankara yolcusu, ana muhalefet lideri Kasselakis askerde...

Başbakan Kiryakos Miçotakis Yunanistan’da kutlanacak Paskalya Bayramından hemen sonra 7 Mayıs’ta Ankara’yı ziyaret edecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ikili bir görüşme yapacak olan........

© T24