Filistin: Hep savaş, göç ve yoksulluk

Diğer

T24 Haftalık Yazarı

05 Mayıs 2024

Bugünlerde ülke gündeminin ana konularından biri de Gazze ve Filistinliler. Garip bir şekilde Avrupa ve Amerika kıtasında birçok yerde İsrail ve yaptığı soykırım şiddetli bir şekilde protesto edilirken, bizim ülkede protestoya kalkışanlar şiddetle sindiriliyor. Üstelik de devlet başkanımızın Filistinlilerin tek hamisi olduğunu anlatmaya yönelik söylemlerine rağmen bunlar yaşanıyor.

Esip gürleme konusunda çok başarılı olunurken, pratikte yapılan bir şey olmadığı da ayan beyan ortada. Göstermelik olarak yapılan kısmi ticaret ambargosu da ancak aylar sonra gündeme gelebildi.

Başta Türkiye dahil tüm Müslüman ülkeler olmak üzere Filistinlilerin kimsenin umurunda olmadığını 2006 yılında fark etmiştim. O yıl Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi tarafından bir Suriye-Lübnan gezisi düzenlendi. Amaç savaşın yıkıcı etkilerini uzun yıllardır yaşayan bu komşu bölgeye ziyaret ve iki ülkenin sağlık sistemlerini gözden geçirerek karşılıklı deneyim paylaşmak idi. Olağan dışı koşullarda yaşayan iki komşu ülkede yürütülen sağlık hizmetlerini yerinde inceleyerek, eksiklikleri saptamak ve verilebilecek desteği belirlemek de hedeflenmişti.

O dönemde Suriye'de daha sonra yaşanacak olan iç savaş henüz yoktu ama Suriye, İsrail saldırılarından kaçan çok sayıda Filistinli göçmen barındırmaktaydı. Lübnan ise savaşı yaşıyordu ve Beyrut, İsrail tarafından yakın tarihte bombalanmıştı. Ancak daha sonra Saddam Hüseyin'in devrilmesi ile sonlanan Irak savaşını ve halen devam etmekte olan Suriye savaşlarını düşününce o günleri arayacağımızı henüz düşünmüyorduk.

Önce Suriye Tabipler Sendikası yöneticileri ve Sağlık Bakanı ile buluştuk. Bunlar hep çok yüzeysel ve bir sonuca götürmeyen görüşmeler oldu. Suriye Tabipler Sendikası o dönem Hafız Esad yönetimindeki Baas Rejimi tarafından atanmış izlenimi veriyordu ve bu nedenle de etliye sütlüye karışmadan ev sahipliği misyonunu tamamlama gayreti içinde idi. Bakan ile görüşmemiz de karşılıklı iyi niyet belirtme dışına çıkamadı. Halbuki o dönemde Suriye'de savaş yoktu ama ciddi bir Filistinli mülteci sorunu vardı.

Ziyaret ettiğimiz dönemde Suriye'de 460 bin Filistinlinin yaşadığı belirtildi. Bunların büyük bir çoğunluğunun İsrail........

© T24