Ticaret savaşlarında Cenevre günleri…
Diğer
18 Mayıs 2025
Dünya küçük bir köy derlerdi, inanmazdık; öyleymiş. Trump’ın ocakta göreve başlamasıyla fitilini ateşlediği ikinci dönem ticaret savaşları, tüm dünyayı etkisi altına almış durumda. Asya’sından Avrupa’sına —sanırım Türkiye dışında— her ülkenin gündeminin ilk sırasında ticaret savaşları var. Yavaşlayan büyüme rakamları ile artan işsizlik oranları, herkesi kara kara düşündürüyor.
Avrupa ülkeleri, Çin’in ABD’ye yollayamadığı ürünlerinin yeni hedefi olmaktan korkarken; Güneydoğu Asya ülkeleri de, kendilerine gelen yüksek vergileri düşürmek için Beyaz Saray’ın kapısını aşındırıyor. Otomotivden elektroniğe birçok şirket, 2025 satış ve kâr beklentilerini düşürürken tüm dünyada yaygın işten çıkarmalar haberleri geliyor Microsoft, toplam iş gücünün %3’üne denk gelen 7.000 kişiyle yollarını ayıracağını açıklarken; VW de 6.000 kişinin işten çıkarılacağını duyurdu.
Tüm bunlar olurken, geçtiğimiz hafta Cenevre’de ABD ve Çin ekipleri aylardır beklenen görüşmelere başladılar. Görüşmelerde bu kadar geç kalınmasının birkaç nedeni var. İlk olarak, iki taraf da ilk adımı atmak istemiyor, bunu bir zayıflık göstergesi olacağını düşünüyordu. Çin tarafı ABD tarafının üstüncü yaklaşımını kabul etmiyor ve bu konunun iki denk ülke olarak konuşulmasını istiyordu. Çin ticaret savaşlarını ABD’nın yeni bir emperyalist hamlesi olarak nitelerken, geri adım atmayacağının altını çizdi.
Çin ve ABD’nin yoğurt yiyişleri arasındaki önemli farklardan biri de bu görüşmeleri kimlerin yapacağı oldu. Çin, kendi devlet geleneğine uygun olarak görüşmelerin alt kademeler arasında başlayıp, belirli bir noktadan sonra üst düzey ekiplerin dâhil olmasını istiyordu. Buna karşın ABD, görüşmelerin en üst kademeler arasında, mümkün ise Xi ve Trump , olmasını ve buradan bir şov çıkmasını bekliyordu. Bu nedenle ABD tarafının, Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao’nun Amerikalı mevkidaşı Howard Lutnick ile görüşme talebini yeteri kadar üst düzey bulmadığı iddia ediliyor Çin gibi, temeli Konfüçyüs döneminde atılmış güçlü devlet kültürü ve ritüellerine sahip bir ülke ise, liderlerin ortada bir mutabakat yok iken direkt görüşmesine sıcak bakmadi. Tabi Zelenskyi’nin Beyaz Saray ziyareti sırasında yaşanan rezalette hâlâ herkesin hafızasında tazeliğini koruyor.
Kısa ve öz, Amerika’nın getirdiği vergiler Çin'in üstünde beklendiği etkiyi........
© T24
