Biri Genel Başkanvekili, diğeri Bakan iki isim "hukuk"a vurgu yaptı; peki bu mümkün mü, seçim ne zaman olabilir? 

Diğer

29 Mayıs 2024

Birini yerinde takip ettiğim iki kritik açıklama vardı bugün. Biri Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in İstanbul'da Maliye Hesap Uzmanları Vakfı'nda yaptığı konuşmaydı. Orada Bakan'ın enflasyonun olası "kabul edilebilir seviyeye" ineceği süre tahminine bağlı olarak düşündüğüm "seçim en erken ne zaman olur" sorusunun yanıtını aldım. Aşağıda Şimşek'in konuşmasından bir bölümü kelime kelime aktararak tartışacağım. Diğeri AKP Genel Başkan Vekili Efkan Ala'nın bir grup gazeteciye söyledikleri. Oradan önemli gördüğüm bölüm şöyle:

"Cumhurbaşkanımız geçmişte, 'Kopenhag kriterlerini gerekirse Ankara kriterleri yapar, yine yolumuza devam ederiz' demişti. AK Parti, Ankara kriterlerini baz alarak ikinci bir reform dalgasına hazırlanıyor. Önümüzdeki yılları altın yıllar olarak görüyoruz. Altın yıllar, üst gelir grubuna sıçramak, yapısal dönüşümü sağlayacak reformları hayata geçirmek için bir fırsat penceresi. Bu yılları dolu dolu geçirip mesafe katedeceğiz. Ekonomide öngörülebilirliği, adalete güveni artıracak reformları gündemimize aldık. Önümüzdeki bir yıl içinde hızlı bir reform süreci göreceksiniz. Ekonomide, orta gelir tuzağına düşmemek için bir sıçrama yapacağız."

Uzun süredir Avrupa Birliği ile ilgili konudan uzak kalındığı için kısaca siyasi, ekonomik, mevzuat olarak üç noktada toplanan "Kopenhag Kriterleri'nin ana hatlarını hatırlatayım. Aday ülkeler; demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını, azınlıklara saygı gösterilmesini, işleyen bir piyasa ekonomisinin varlığını kabul eder. Türkiye'de ne yoksa - eksikse o yani. Daha önce Tayyip Erdoğan değişik zamanlarda bu konularda adım atacağını söyleyip vazgeçtiği için doğal olarak derin - haklı bir şüphe herkeste.

Biri Ankara'da parti Genel Başkanvekili aracılığıyla diğeri İstanbul'da en kritik Bakan aracılığıyla verilen mesajlarda ortak nokta "adalet - hukuk" ile ilgili vurgulardı. Ala "Adalete güveni artıracak reformları gündeme aldık" derken Şimşek yapısal reformlardan bahsederken "Hukuk devleti denilen hususlara" dikkat çekiyordu. Bakan'ın yapısal reform gündemini "daha iyi yönetişim, yatırım ortamının iyileştirilmesi, dış entegrasyon" olarak üçe ayırdığı bölümde söyledikleri şöyleydi:

"Yapısal reform gündeminin üçlü sacayağına bakacak olursak; iyi yönetişim, burada siyasi istikrar var, hesap verilebilirlik, kurumsal kapasite ve kalite, regülasyon kalitesi, genel anlamda hukuk devleti dediğimiz unsurlar. Bu bir blok. İkinci bloğumuz yatırım ortamının mikro düzeyden bahsediyorum bu arada, iyileştirilmesi. Bir de YOİKK diye bir süreç var. Onun altında idari düzenler bulunuyor. Bir de dış entegrasyon. Özellikle ticaretteki parçalanmalara karşı bizim Avrupa Birliği ile ve yakın coğrafyayla daha güçlü bir ekonomik entegrasyon. Bu çok kritik. En önemli dönüşümü sağlayan motor gibi düşünün."

Mehmet Şimşek "geçiş dönemi, dezenflasyon dönemi, istikrar dönemi" diye bölümlere ayırdığı enflasyon mücadelesini anlatırken, istikrarın 2026 sonu itibariyle "normalleşmeye başlayacağını" da anlatıyor-grafikle gösteriyor. Bu hesap iki anlama........

© T24