Bayramda dikkat çeken iki çıkış: Bahçeli'nin "rejim" tahkim çalışması, İmamoğlu'nun "taban ittifakı" vurgusu

Diğer

12 Nisan 2024

Tatilin değil ama bayramın son günü. Bayramda CHP Genel Başkanı Özgür Özel "makama saygı" diyerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a Sabah Gazetesi üzerinden verdiği mesajın karşılığını "telefon ile aranarak" almış oldu. "Makamın sınırlarının dışına taşmış-sınır bırakmamış" yönetim tarzına rağmen, Özel'in Erdoğan ile bir diyalog yolu arayışı-çalışması sonucu yapmış olduğunu düşündüğüm "yukarıdan" kutuplaştırmayı kırma hamlesi ne kadar başarılı olur bilinmez. Kendisinin de grup başkanvekili olarak deneyimlediği süreçler vardır elbet. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi adı verilen ve her geçen gün demokrasi-adaletten uzaklaşılan "sistemin" son seçimden galibiyetle çıkmış ana muhalefetçe meşrulaştırılmasını doğru bulmuyorum. Siyasette diyalog ile çizgileri silikleşmiş yönetimin-makamın gücünün altının çizilmesi-kabullenilmesi arasında bir fark olmalı.

Bu arada 31 Mart sonrası Erdoğan'ı bir daha seçim kazanma ihtimali düşük bir lider olarak algılamak-hafife almak da son derece yanlış. Erdoğan anayasa değişikliği çalışması sırasında yapacağı hamleler ile muhafazakârları bir araya getirecek-bir arada tutacak yeni bir yol bulabilir. İktidar ortağı MHP ile kurduğu-uzun süredir yönettiği "devlet çarkı" - rejim unsurları kimi formüller geliştirecektir.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bayramın birinci günü verdiği mesaj hem yeri hem içeriği itibariyle önemlidir. Bahçeli, Alpaslan Türkeş'in mezarını ziyaret ettikten sonra İYİ Parti'nin 27 Nisan'da yapacağı olağanüstü kurultayla ilgili şunları söyledi:

"Çoklu adaylar, çoklu bölünmelere de vesile olabiliyor. Küsmeler, kırılmalar, ayrışmalar partiyi küçültme gibi gayretler olabiliyor. Önümüzdeki siyasi istikrarı, siyasi partilerdeki istikrarla ilişkilendirerek, Sayın Meral Akşener hanımefendinin ayrışma kararından vazgeçerek partinin başında devamında, onunla beraber aday olmayı düşünen, partiye güç verme kararını alan, proje sahipli arkadaşların da etrafında kenetlenerek Türkiye'nin meselelerini, Anayasa değişikliğinden tutun her türlü konu üzerinde çaba gösteren bir parti konumuna gelmesini düşünmekteyim. Ne de olsa geçmişte ilişkilerimiz olan, geçmiş dönemlerde kardeşliğimiz bulunan, geçmiş dönemlerde siyasi hareketlerde komşuluk imkanını bulmuş olan bu siyasi partinin, böyle bir oyuna, böyle bir tahrike düşmeden, kararını vermek suretiyle 27 Nisan'da Türk siyasi hayatındaki faaliyetlerini gözden geçiren bir olağan kongreyle genel başkan seçeceği yerde, istişarelerle partilerini güçlendirebilecek bir........

© T24