Aynı anda kaç kişiye âşık olabilirsiniz?

Diğer

06 Nisan 2024

"Uterus didelphys" diye özel bir durum olduğunu bu yazıyı yazmak için bilgisayarımı açtığımda öğrendim.

Normal olarak benim açımdan yazı işi böyle gelişiyor.

Yazı yazmak için bilgisayarımı açıyorum, önce dünyada, memlekette neler olmuş diye haberlere göz atıyorum, o arada ya haberlerdeki bir ayrıntı dürtüyor ya da serbest çağrışımla bir konu başka bir şeyi çağrıştırıyor derken, yazmaya başlıyorum.

Tuhaf olduğunu kabul ediyorum; ben de istemez miydim yazacağım konuyu önceden planlayayım, üzerine düşünüp notlar alayım.

İngiltere'de yaşayan Annie Charlotte (25) "uterus didelphys" tanısıyla dünyaya gelmiş.

Bu, Charlotte'un iki cinsel organı olduğu anlamına geliyor. Hermafroditlerden farklı olarak iki cinsel organı da kadınlara özgü.

Annie Hanım'ın dikkatimi çekmesi bu fiziksel durumu değil, söylediği bir söz:

İki sevgilisi varmış ve vücudunun özel durumu nedeniyle bu durum "teknik olarak" aldatma sayılmazmış.

Böyle konularda polemiğe girmeyi sevmem ama Annie Hanım'ın, erkek egemen kültürel ortamın etkisini fazlasıyla üzerinde hissettiğini ve o kültürel kavramlarla düşündüğünü söylemekle yetineyim.

Bu haberi okurken aklıma 15 – 28 Ocak tarihli New York dergisinin kapağı geldi.

Derginin kapak konusu "poliamori" adı verilen bir konu; Türkçeye "çok aşklılık" diye de çevirebiliriz.

Kapağın hatırımda kalması işlediği konudan çok derginin görsel yönetmeninin zekâsıydı.

Birbirine sarılmış dört tatlı kedicikten oluşan görsel, işlenen konudan daha çekici diye düşünmüştüm.

Vitrinine çalar saat koyan sünnetçiyi çağrıştıran bir yaklaşımdı bu.

Poliamori denilen şeyin, poligamiden farkı var. Bir kere işe "resmî kurumlar" karışmıyor!

Poliamoride bireyler, birden çok sevgiliye sahip oluyorlar ve söz konusu ilişkiye dâhil olan herkes bu durumu biliyor ve bilmekle de kalmıyor, onaylıyor.

Dürüst ve açık bir durum var, kimse kimseden bir şey saklamıyor.

Poligamide ise çok eşle evlilik söz konusu.

Bazı Müslüman memleketlerinde olduğu gibi erkeğin birden çok kadınla evlenmesi (polijini) ya da modern öncesi bazı toplumlarda olduğu gibi bir kadının birden çok erkek ile evlenmesi (poliandri).

Böyle bilmiş bilmiş yazıyorum ama "poliamori" kavramını da yeni öğrendim sayılır.

Bu kavramın varlığından Aslı Perker'in, Ayrılığın İlk Günü isimli romanının yayımlanması vesilesiyle yapılan bir söyleşideki sözlerinden haberim olmuştu.

Hürriyet'teki o söyleşiyi aradım, buldum; Aslı (adıyla hitap edebiliyorum çünkü geçmişte birlikte çalıştığım bir arkadaşım ve iyi bir yazar olduğunu görmek beni mutlu ediyor) şöyle diyor:

"Çok adaletsiz bir denklem var. Türk kadını, Türk erkeğine çok fazla. Güzel, becerikli, akıllı... Türk erkekleri yakışıklılıklarıyla ünlü değil, malum. Becerikli oldukları da söylenemez. Sonra da kalkmış kadınlara 'Medeni olalım, polyamory, yani çok aşklılık yaşayalım' vs. diyorlar. Pardon? Siz bu kadar güzel kadınla çok aşklılık yaşarsınız. Biz bu kadar çirkin arasında ne yapalım? Sen beni koy Danimarka'ya, bak nasıl polyamory yaşıyorum!"

Biraz uzun bir giriş oldu ama artık ne yazacağıma da karar verdim, iki satır sonra fikrimi değiştirmezsem tabii:........

© T24