Üst düzey heyetimizin Nijer ziyareti merak uyandırdı

Diğer

22 Temmuz 2024

Geçtiğimiz yıl temmuz ayında Nijer'de beklenmedik bir darbe neticesinde Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum koltuğundan indirildi, sabık lider o tarihten bugüne iki odalı evinde göz altında tutuluyor, dünya ile ilgisi kopmuş durumda, istifa mektubu yazmayı hala reddediyor, ancak uluslararası toplumun radarından da çıkmış gibi. Mali, Burkina Faso ve Gine'de (Konakri) meydana gelen darbelerin ardından Nijer'de ortaya çıkan bu demokrasi kesintisine bölgesel örgüt ECOWAS'ın tepkisi hayli sert oldu. Derhal uygulamaya konan yaptırımlar yanında, ECOWAS liderleri Nijer'e askeri müdahale konusunu ciddi ciddi tartıştılar. Bölgesel örgütün Fransa'nın etkisinde kalarak Nijer'e baskı uyguladığına inanan askeri yönetim halkı sokaklara dökerek eski sömürgeci gücü hedefe yerleştirince, Fransa büyükelçisi ve Fransız askerleri ülkeyi apar topar terk etmek zorunda kaldılar. ECOWAS'ın askeri tehdidi sonuç getirmedi, hatta ters tepti, darbeci üç Sahel ülkesini birbirlerine yaklaştırdı ; aralarında bir savunma ittifakının doğmasına yol açtı (Alliance des États du Sahel). Başka ifadeyle ECOWAS'a “Nijer'e müdahale edersen karşında 3 ülkenin ordularını bulursun” mesajı verildi.

Aradan geçen bir yılın ardından dengelerin hayli değiştiğini izliyoruz ; son haftalarda ECOWAS darbeci üç ülkenin örgütten ayrılmamaları için elinden geleni yapıyor, zira üç ülkenin kopuşu bölgesel ekonomik entegrasyon çabaları açısından yıkıcı bir darbe oluşturacak. Togo Cumhurbaşkanı Faure Gnassingbé'ye ilaveten, Senegal’in yeni göreve gelen solcu ve “panafrikancı” lideri Diomay Faye de darbeci üç ülkeyi ECOWAS içinde tutmak üzere çaba sarf ediyor. İşte böyle bir konjonktürde, Nijer'in hem batıdan, hem bölgesel işbirliğinden uzaklaştığı bir dönemde, sadece cumhurbaşkanının eksik olduğu bir üst düzey heyetimizin Niamey ziyareti necil basınımızın pek dikkatini çekti.

Bu arada, Nijer askeri yönetiminin, Fransızlardan birkaç ay sonra, Vaşington'a da üslerini kapatması ve askerlerini çekmesi yönünde tebligat yaptığını hatırlatalım. Ülkenin kuzeyinde Agadez’deki ABD askeri üssünün istihbarat ve SİHA ateş gücü açısından kuzey Afrika'daki en büyük üs olduğu kabul görüyor. ABD askerlerinin Nijer'den ayrılmalarını tetikleyen bir diğer unsurun ise Niamey'in Rusya ile yakınlaşması olduğunu biliyoruz. Komşu Mali'deki seviyeden henüz uzak olmakla birlikte, halen başkent Niamey'de Wagner unsurlarının dolaştığı yabancı basına yansımış durumda.

General........

© T24