İki buçuk müttefik

Diğer

06 Temmuz 2024

"İki buçukluk" deyince aklıma ilk gelen futbol sahalarındaki top toplayıcılar olur. Tevellütleri 1950'li yıllara uzananlar daha iyi hatırlarlar. Futbol maçlarında saha dışına kaçan topları getirenlere eskiden iki buçukluk denilirdi. Nedenini hep merak etmişimdir. Bir söylentiye göre, o zamanlar top toplayıcılar maç başına 2.5 TL ücret aldıklarından böyle çağrılırlarmış. Profesyonel takımların alt yapılarında futbola başlayanların çoğu iki buçukluktan yetişmedir. Futboldaki parlayan yıldızımız Arda Güler de, Gençlerbirliği Spor Kulupü U13 takımında oynarken, bir Gençlerbirliği-Trabzonspor maçında iki buçukluk yapmış.

Orhan Kemal'in ünlü İki Buçuk Lira hikayesini duymuşsunuzdur. Hikâyede Orhan Kemal Cağaloğlu'na gitmek üzere dolmuşa bindiğinde şoföre verdiği iki buçuk liranın üstünü inene kadar alamaz. Aslında Ödemesi gereken ücret 50 kuruştur. Ama üstünü istemeye bir türlü cesaret edemez. Dolmuştan inerken parasını alana kadar kafasından geçirdiği duygu, düşünce ve davranış kalıplarını usta kalemiyle sembollerle öyküleştirir. Türk Edebiyatının önemli isimlerinden Orhan Kemal'in iki buçuk hikâyesinde kullandığı sembol dili daha sonra bir çok yazara ilham kaynağı olmuştur.

1990'lı yılların ortalarında iki buçuk tabiri bu kez bir savaş stratejisi olarak karşımıza çıktı. Emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ, 1994 yılının başlarında kaleme aldığı bir yazıda, Yunanistan ve Suriye'nin ülkemize karşı çıkar birliği içerisinde olduğunu, bu iki ülkenin Türkiye'yi çökertmek için PKK'ya yardım ettiğini, Türkiye'nin savunma planlamasını aynı anda iki cephede çatışmaya zorlanacağı varsayımı üzerine kurgulaması, ayrıca PKK'ya karşı körüklenecek bir yarım savaşa da hazır olması gerektiğini vurguladı. Buna da iki buçuk savaş stratejisi diyordu. Bir başka ifadeyle bir savaş Yunanistan'la, bir savaş Suriye'yle yarım savaş da güney sınırımızdaki terör örgütleriyle.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, koltuğunda bir yılını tamamladıktan sonra geçen hafta bir televizyon kanalına uzun bir mülakat verdi. Canlı yayında son dönemdeki dış politika gündemini değerlendirirken Hakan Fidan, Türkiye'nin BRİCS'e olası üyeliği, Rusya-Ukrayna Savaşı, yaklaşan NATO Zirvesinden Türkiye'nin beklentileri, devam eden Gazze Savaşı ve Dışişleri Bakanlığında bir yıl içerisinde gerçekleştirdiği reformlar hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulundu. Bir yıl bakanlık yaptıktan sonra ekranlarda Hakan Fidanı daha bir rahatlamış ve özgüvenli gördüm. Medyamız genellikle Fidan'ın "Üçüncü dünya savaşı olasılığını ciddiye alıyoruz" ifadelerini manşetlerine taşıdı. Sunucunun "NATO müttefiklerimizle YPG, PKK terör örgütünün artık devreden........

© T24