Depremde bant daraltma yapan BTK nedenini açıklasın

Diğer

21 Mart 2024

Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yaşanan 6 Şubat depreminde şaşırtıcı bir gelişme, enkaz altındaki insanların Twitter üzerinden yerleri tarif eden mesajlar atmalarıydı ama iki gün sonra yani 8 Şubat'ta tuhaf bir gelişme oldu. BTK saat 16.00 itibariyle bant genişliğini daralttı ve tepkiler nedeniyle bu kararı kaldırana kadar 10 saat geçti. O günlerde buna dair grafiği NetBlocks yayınlamıştı.

Dediğimiz gibi, bant daraltma o günlerde halktan çok büyük bir tepki topladı. Çünkü enkaz altında kalan ve yerlerini Twitter ile raporlayan pek çok insan vardı. CHP o günlerde BTK aleyhine suç duyurusu yaptı. Bu suç duyurusunun sonucunu henüz bilmiyoruz. Ama bugün başka bir gelişmeden haberimiz oldu. İfade Özgürlüğü Derneği'nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz bu gelişmeyi tweetledi:

"Deprem sonrası sosyal medya platformlarına uygulanan 'bant daraltması' ile ilgili BTK'ya karşı açtığım bilgi edinme hakkı davası sonuçlandı."

Prof. Dr. Akdeniz'in bahsettiği "bilgi edinme hakkı", 2003 yılında TBMM'de kabul edilen "Bilgi Edinme Yasası" çerçevesinde, halkın resmi kurumların çalışmaları hakkında bilgi edinmelerine olanak sağlıyor. Kahramanmaraş merkezli depremde, bant daraltma kararının nasıl verildiğini veya neden böyle bir karar verilebildiğini öğrenmemiz, bir daha aynı hatanın tekrarlanmaması için çok önemli. O nedenle BTK'nın binlerce belki on binlere kişiyi etkileyen bu vahim kararı nasıl verdiğini ya da uyguladığını açıklaması lazım.

Prof. Dr. Akdeniz bu konudaki gelişmeyi şu şekilde özetliyor:

"6.02.2023 depreminin hemen sonrasında, Twitter platformu, arama kurtarma & yardım faaliyetlerinde etkin bir biçimde kullanılırken, BTK tarafından 08.02.2023 tarihinde bant daraltma uygulamasına gidilmiştir. Hatırlanacağı üzere, bu uygulama yaklaşık 10 saat sürmüştür. Bu olayın hemen arkasından, bant daraltma uygulaması ile ilgili BTKya bilgi edinme hakkı başvurusunda bulunmuş ve Kuruma 5 tane soru sormuştum:

Sorduğum hiçbir soruya cevap alamamış ve genel geçer ifadelerle kaleme alınmış bir cevap gönderilmişti:

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) yapmış olduğunuz Bilgi Edinme Başvurunuz ilgisi nedeniyle Kurumumuza yönlendirilmiş olup, başvurunuz ile ilgili olarak Kurumumuzun ihtisas birim(ler)inden alınan bilgi 06/02/2023 tarihinden itibaren Kahramanmaraş ilinde meydana gelen ve Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerini de etkileyen deprem felaketleriyle mücadeleyi doğrudan etkileyen ve yer yer sekteye uğratan dezenformasyon ve manipülasyon içerikli yayınların toplumda korku, panik ve kargaşa oluşturabileceği nedeniyle 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu'nun 60'ıncı maddesinin onuncu fıkrası........

© T24