menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Rüzgâr gülü

15 3
21.04.2025

Diğer

Konuk Yazar

21 Nisan 2025

Tahliye kararı verilebilir. Karara itiraz edilebilir. Yeniden tutuklama kararı verilebilir.

Kişi hakkında mahkeme tarafından önce salıverilme kararı verilmişse ve ardından aynı kişinin tutuklanmasına karar verilebilir mi? Verilir. Nasıl oluyor da böyle olabiliyor?

Durum kanuna uygun… Kanun, düzene uygun, düzene uygun kafalar kanuna uygun!

Ama bu durum hukuka, adalete, özgürlüklere ve insan haklarına aykırı…

Yargı, karar verenlerin gücünden çok insan onurunu korur, korumalıdır.

Ceza Muhakemesi Kanunu Madde 104/(1)’e göre; şüpheli soruşturma aşamasında veya ceza davası açıldığında yargılama (kovuşturma) sürecinin her aşamasında, her zaman hakkındaki tutuklama kararının kaldırılmasını ve salıverilmesini isteyebilir. Şüpheli veya sanığın tutukluluk hâlinin devamına veya salıverilmesine hâkim veya mahkemece karar verilir.

CMK 104. Maddesinin (2) fıkrasına göre; “Şüpheli veya sanığın tutukluluk halinin devamına veya salıverilmesine hâkim veya mahkemece karar verilir. Bu ret kararına itiraz edilebilir”.

CMK’da yazılı yukarıdaki bu eski düzenlemeye göre şüpheli veya sanığın tutukluluk hâlinin devamına ve itirazın reddine karar verilirse; bu ret kararına sadece sanık veya şüpheli itiraz edilebilirdi (Fıkra 2).

2017 yılından önce bu tür kararlara, Savcılık tarafından itiraz hakkı yoktu.

Ret kararına “itiraz hakkı” sadece sanık ve şüpheliye tanınmıştı.

İşte bu düzenleme Olağanüstü Hal döneminde değiştirildi.

Artık Savcılıklar bu kararlara itiraz edebiliyor…

696 sayılı KHK nin 93. Maddesiyle CMK’nın 104 ünce maddesinin ikinci fıkrasının son cümlesindeki “Ret kararına” ibaresi “Bu kararlara” şeklinde değiştirilmiştir (R.G 24 Aralık 2017 Pazar-30280). 01.02.2018 kabul tarihli 7079 sayılı Kanunla bu değişiklik aynen kabul edilerek kanunlaşmıştır.

Artık savcılık itirazları kanunidir. Ama hukuka ve insan haklarına aykırıdır.

696 sayılı KHK ile Ceza Muhakemesi Kanunun 104. Maddesinin ikinci fıkrasının son cümlesinde yer alan bu değişiklikle “salıverilme kararlarına” itiraz hakkı genişletilmiş oldu. Savcılıklara itiraz yolu açıldı. Basit bir değişiklik gibi gözüken bu düzenleme sekiz yıl önce yapılmıştı. Uygulamada savcılıklar itirazlarına başlayınca fark edilir oldu…

Bir mahkemenin salıverilme kararına göre cezaevinden tahliye edilebilirsiniz!

Salıverilebilirsiniz, ama sonra tekrar tutuklanabilirsiniz. Hiç şaşırmayın!

Hakkınızda salıverilme kararı veren hâkim veya mahkeme değişmediği halde; değişmeyen aynı hâkim veya mahkeme önceki kararını değiştirebilir. Salıverilme kararı........

© T24