menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

3 Mayıs özgürlük ve öldürülen gazetecilik

22 35
05.05.2025

Diğer

05 Mayıs 2025

Guillermo Cano öldürülen gazetecilerden birisidir.

Kolombiyalı gazeteci kurşunlanarak cinayete kurban gitmeden bir gün önce verdiği röportajda, "İşimizin sorunu, gece eve dönüp dönemeyeceğimizi asla bilemememizdir." demişti.

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü günüdür.

Her yıl 3 Mayıs günü, Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü ödülü verilir.

Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü’nün amacı nedir?

“UNESCO, mesleğini icra ederken hayatını kaybeden Kolombiyalı gazeteci Guillermo Cano'nun anısına Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü'nü kurdu. UNESCO/Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü'nün amacı, her yıl dünyanın herhangi bir yerinde basın özgürlüğünün savunulması ve/veya teşvik edilmesine önemli katkılarda bulunan bir kişiyi, kuruluşu veya kurumu ödüllendirmektir, özellikle de riskler söz konusuysa. Ödülün amacı UNESCO'nun politikalarıyla uyumludur ve Örgütün iletişim ve bilgi alanındaki programıyla ve daha spesifik olarak ifade özgürlüğü ve bilgi özgürlüğü için elverişli bir ortamın teşvik edilmesine verilen öncelik ile ilgilidir.”

1997 yılında UNESCO tarafından oluşturulan 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü gününde verilen bu ödül; özellikle gazeteciliği tehlike altındayken başarmış olanlara, risk altında gazetecilik yapanlara ve kriz zamanlarında gazetecilik mesleğini sürdürenlere verilir.

Ödülün amacı Dünyanın herhangi bir yerinde basın özgürlüğünün savunulmasıdır.

Amaç basın özgürlüğünün geliştirilmesine olağanüstü katkılarda bulunan bir kişi, kuruluş veya kurumu onurlandırmaktadır

Türkiye’de basın özgürlüğü ve gazeteciler ve gazetecilik tehlike altındadır.

Türkiye’de sürekli baskı ve tehlike altında bulunan gazetecilerin sadece mesleklerini yapmaya devam etmeleri dahi; basın özgürlüğünün savunulmasıdır, olağanüstü bir başarıdır.

Dünya Basın Özgürlüğü günü adını; 17 Aralık 1986'da Kolombiya'nın Bogota kentinde gazetesi El Espectador'un bürosu önünde suikasta uğrayan Kolombiyalı gazeteci Guillermo Cano Isaza'dan almaktadır.

Guillermo Cano uyuşturucu mafyalarının kurbanıdır. Gazetecilere karşı işlenen suçların cezasız kalmaması bakımından bu cinayet çok önemlidir. Soruşturmayı yürüten yargı mensupları ve hakimler tehdit ve rüşvetlerin hedefi haline getirilmiş, bazıları verilmek istenen rüşvetleri reddettikleri için öldürülmüştür.

Guillermo Cano'nun hayatı, cesareti, bağımsız gazeteciliği, verdiği mücadeledeki azmi; gazetecilere örnektir.

IPI web sayfasında Gazeteci Cano’nun hikayesi anlatılıyor:

Kolombiya’da uyuşturucu tacirlerinin 1980'lerin başında 50'den fazla yargıcın, bir adalet bakanının, bir Yüksek Mahkeme yargıcının, uyuşturucuyla mücadele polis şefinin öldürülmesini emrettiği zamanlardır. Böyle bir zamanda, Cano başyazılarında ve "Libreta de Apuntes" (Defter) adlı köşesinde uyuşturucu kartellerine saldırmaktadır. Cano'nun cesareti ve basın özgürlüğünü savunması nedeniyle 1986'da Ulusal Gazetecilik Ödülü'nü kazanmıştır. Aynı yıl Pablo........

© T24