“İşte Apo işte PKK”
Diğer
03 Mart 2025
Bu başlık Milliyet gazetesinde yayımlanacak röportajın duyurusuydu.
Üzerinden 34 yıl geçmiş ve yargıda olup bitenler yaşadığımız eski gerçeklerdir.
Devleti ve kendilerini korumak isteyen siyasal iktidarlar “özgürlüğü yok etmek özgürlüğü yoktur” diyorlar ve devleti kutsayarak insan haklarını sınırlandırıyorlardı.
Milliyet gazetesinin 14 ve 15 Haziran 1988 tarihli nüshalarında Mehmet Ali Birand’ın PKK örgütünün lideri Abdullah Öcalan ile yaptığı röportaj haberiyle yazı dizisinin 16 Haziran 1988 gününden başlamak üzere yayınlanacağı kamuoyuna duyuruluyordu. Bu duyuruda yazı dizisinde yer alacak konuların başlıkları belirtilmişti. Önce reddedildi ama İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcılığın itirazı üzerine gazetenin toplatılması kararı verilmişti.
Mehmet Ali Birand’ın röportajı Milliyet gazetesinin birinci sayfasından yayınlanan “İşte Apo işte PKK” / “Apo’dan Teklif var” duyuruları ve 16 Haziran 1988 tarihli “Yol Kavşağı” başlıklı röportajın yayımlanmasının ardından gazetenin 17.06.1988 tarihli baskının ve dağıtımın önlenmesi ve mevcut gazete nüshalarına el konulması kararı verilmişti.
İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesinde dava açıldı (1988/150). Röportajın yazarı Mehmet Ali Birand ile Yazı İşleri Müdürü Eren Güvener 10.04.1989 tarihinde beraat ettiler.
İstanbul DGM yargılamasından beş yıl ve karar tarihi üzerinden 31 yıl sonrasında…
Yıllar iki sayfalık takipsizlik kararı… öncesinin
Takipsizlik kararı “APO ve PKK” isimli kitapla ilgilidir. Kararı bir Cumhuriyet Savcısı yazdı. Devlet Güvenlik Mahkemesinde görevli bir savcıydı…
Şimdiki dönemde Cumhuriyetin böyle savcıları kaldı mı bilmiyorum?
Takipsizlik kararının konusu “APO ve PKK” kitabıdır (1993/67 Hazırlık, 1993/48 Karar ve 25.06.1993 tarih). Soruşturulan sanık Mehmet Ali Birand, “APO ve PKK” adlı suça konu olan kitabın yazarı, gazeteci. Suç tarihi Kasım 1993. Suç 3713 sayılı Kanuna Aykırı hareket…
Devlet Güvenlik Mahkemesi Cumhuriyet Savcısının kanaati:
“ Sanık Mehmet Ali Birand tarafından hazırlanıp kaleme alınan Milliyet Yayınları tarafından “APO ve PKK” adlı kitapta kanun dışı PKK örgütünün propagandası yapıldığı iddia edilmiştir.
Kitabın incelenmesinde:
Altı ayrım halinde ve her ayrımın içinde muhtelif bölümler halinde konuların ele alındığı bu konuların PKK örgütünün başkanı Abdullah ÖCALAN’la yapılan konuşmalarla, soru ve cevaplarla şeklinde işlendiği anlaşılmaktadır:
Röportaj denilen bu yöntemle, belirli kişiler ve konular hakkında toplumun bilgi edinmesi ve durumun açıklığa kavuşturulması amacı güdülür, basın özgürlüğünün bir gereğidir; bu nedenle Anayasamızda da kabul görmüş, demokratik basın hukukunun himayesi altında olması gerekir.
Soruşturma Konusu kitapta yayınlanan hususlar, gazeteci olan sanık Mehmet Ali Birand’ın önce 1988 yılında Şam’da Abdullah Öcalan’ın evinde yaptığı söyleşilere dayandığı, kitabın girişinde “Amacım Nedir” başlığı altında yazdığı giriş yazısından anlaşılmaktadır. Yazar yine bu bölümde okurlara bilgi vermek ve konu hakkındaki görüşlerinin zenginleştirerek, sağlıklı bir fikir edinmelerini sağlamak amacında olduğunu; kendisi için en önemli unsurun Türkiye’nin toprak bütünlüğü olduğunu........
© T24
