Dahilde işleme rejimi kapsamında yurt içinden KDV’siz girdi alımını sağlayan geçici maddenin süresi beş yıl daha uzatılıyor
Diğer
19 Ocak 2026
Değerli okurlar, Meclis'e 09/01/2026 tarihinde sunulan ve en düşük emekli aylığının artırılmasını da içeren Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede (KHK) Değişiklik Yapılmasına Dair 2/3464 esas numaralı kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 15 Ocak 2026 tarihinde kabul edildi. Yakında teklifin yasalaşması bekleniyor.
Komisyon görüşmeleri sırasında bu torba yasa teklifine beklenen bir düzenleme de eklendi. Eklenen madde ile 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun geçici 17 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "31/12/2025" ibaresinin "31/12/2030" şeklinde değiştirilmesi öngörülüyor.
Böylece, dahilde işleme ve geçici kabul rejimi kapsamında ihraç edilecek malların üretiminde kullanılacak girdilerin tecil ve terkin uygulaması kapsamında yurt içinden KDV ödenmeksizin temin edilebilmesine imkân veren geçici 17'nci maddesinin uygulama süresinin 31/12/2030 tarihine kadar uzatılması sağlanıyor. Yani uygulama 5 yıl daha uzatılıyor.
6 Ocak 2026 tarihli yazımda, KDV Kanunu'nun geçici 17. maddesi ile ihraç edilecek malların üretiminde kullanılacak maddelerin yurt içinden KDV ödenmeksizin satın alınması imkânının 31/12/2025 tarihinde sona erdiğini ve bu tarihe kadar söz konusu sürenin uzatılmadığını ifade etmiştim.
Bu yazımda, uzatma için çok gecikmiş olmadığını, geçmişte yapıldığı gibi 1 Ocak 2026’dan geçerli olmak üzere yasal değişiklik yapılabileceğini belirtmiştim.
Torba yasa teklifine eklenen maddelerle uzatmanın 1/1/2026 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde girmesi öngörülüyor.
Çok büyük bir olasılıkla ocak ayına ilişkin KDV beyannamelerinin verilmesinden önce uzatma hükmü yürürlüğe girecek.
Maliye de yasal düzenleme yürürlüğe girmeden önce gerçekleştirilen işlemlere ilişkin faturalarda KDV hesaplanmış olsa da beyannamelerin KDV’siz senaryoya göre verilmesine olanak tanıyacaktır.
Uygulama 27 yıldır yürürlükteydi, daha önce de üç defa beşer yıllık sürelerle uzatılmıştı.
Gümrük Kanunu’nda düzenlenmiş olan dahilde işleme rejiminin yerel imalatçılar tarafından eleştirilmesi ve haksız rekabete neden olduğunun ileri sürülmesi üzerine bu uygulama geçici yasal düzenlemeye bağlanmıştı. 27 yıl uygulandıktan sonra sürenin uzatılmaması ciddi tepkilere yol açtı.
Bu tepkiler dikkate alınarak Komisyonda 5 yıllık süre uzatımını öngören........
