Ekonomide yavaşlamanın ötesi daralma

Diğer

03 Eylül 2024

Sürdürülebilir ekonomik büyüme ve onun refah arttırıcı etkilerini görmek gerekirken, bugün gelen büyüme verisi ile ikinci çeyrekte (nisan-mayıs-haziran) ekonomide yavaşlama kendini göstermiş oldu: Türkiye ekonomisi 2. çeyrekte yüzde 2,5 ve bir önceki çeyreğe göre yalnızca yüzde 0,1 büyüdü. Oysa 1. çeyrek büyüme oranı yüzde 5,3 ve bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,4'tü. Pandemide kapandığımız 2020 yılının 2. çeyreğinden bu yana gelen en kötü veri. Üçüncü çeyrekte ise daralmayı görme olasılığı çok yüksek.

Yavaşlama başta iktisadi faaliyet kollarında görülüyor, ek olarak sanayi ve dış ticaret kötülemiş durumda.

Tüketim yavaşladı, durmak üzere. "Program" hanehalkı üzerinde "çalışmış". Çünkü hanehalkı tüketimi 1. çeyrekte yüzde 7,3 artarken 2. çeyrekte yüzde 1,6 arttı. Kamu tüketimi de ilk çeyrekteki yüzde 3,9'dan 2. çeyrekte yüzde 0,7 düzeyine geriledi.

Talep tarihi düşük düzeylerde anlaşılan, enflasyon da aylık bazda artış seyrini devam ettiriyor. TÜİK'in Ağustos enflasyonu öncesi İTO Ücretliler geçinme endeksi verisi geldi. İstanbul enflasyonu aylık yüzde 1,73, yıllık yüzde 61,57. Talep düşüşü üretimi de etkileyecek boyuta gelmek üzere olsa da, gelir dağılımındaki bozulma sonucu yüksek talebe sahip önemli bir kesim var.

İktisadi faaliyet kollarına göre büyüme verisi şöyle: inşaat yüzde 6,5 (önceki yüzde 11,1), tarım yüzde 3,7 (önceki yüzde 4,6), bilgi-iletişim yüzde 3,4 (önceki yüzde 5,5), hizmetler yüzde 2,9 (önceki yüzde 4,3). Gayrimenkul faaliyetleri ile finans-sigortada önceki çeyreğe göre kısmi artış var.

Sıkı para politikasının krediye erişimi sınırlayıcı etkisi, hizmetler sektörü ve talep açısından baskılayıcı olmaya devam ediyor.

Sanayi ise yüzde 1,8 daralmış durumda, ilk çeyrekte yüzde........

© T24