Siyaset ve bilim birlikteliği

Diğer

27 Ağustos 2024

Geçenlerde (15 Ağustos 2024) entelektüellerin sessizliği üzerine yazmıştım. Bu konu kanımca önemli durmakta. Çıkar ve kâr beklemeyen laflara duyulan ihtiyaç aciliyet taşımakta. Sadece siyasi partilerin siyasi laflarıyla, çıkışlarıyla, birbirlerine verdikleri cevaplarla, hareket ve saldırılarla işleyen bir basın dünyasının verdiği haberlerle yaşanan bir siyaset, böylece, eksiklik taşımaktadır. Bizim kendi yaşamlarımız ve dost ve ahbaplar ile yapmakta olduğumuz konuşmalar bu konular üzerine dönmekte olduğundan kısıtlı olarak konuşmakta olduğumuzu fark etmek gerekecek. Gündemin değişmesi lazım. Gündemi, daha ciddi veya daha uzun vadede ehemmiyetli olduğunu düşünebileceğimiz konularla geçirmek daha verimli olmayacak mıdır? Açık Radyo, basında, bu alanda, öncü durumunda.

Bilimsel ve siyasi olanın bitişik bir hizada durması burada ilk olarak bakılabilecek nokta gibi durmakta. Deprem söz konusu olduğunda buna yakın bazı yaklaşımlar yapılmakta. Yine afetler ve hastalıklarla ve salgınlarla ilgili olduğunda tıp ve siyaset yanaşmakta birbirlerine. Bunu gündelik siyasete taşımak da belki bilim dünyasının ve entelektüellerin işi gibi duruyor. Bu anlamda yeni bir "siyaset felsefesi" düşünmek hiç de kötü olmayacaktır. Olaylar ve yaşanmakta olan sorunlar üzerine yapılacak dikkat çekici sözler ve yorumlara ihtiyaç var gibi durmakta.

Öncelikle iç sorunlar ile dış sorunların birbirleriyle ilişki halinde olduğunu görmek ve ona dikkat çekmek yanlış durmuyor. İnsanlar nasıl yaşamaktalar? Hangi tip bir ekonomiyle idame ettirmekteler hayatlarını. Bu konuşuluyor ve basın da bu konuya ilgi çekiyor. İkincisi göç ile nüfusu artan bir Türkiye'nin rahatsızlıkları var. Komşularla ilişkileri nasıl düzeltmek lazım olacak. İktidar epeyi bir zamandan beri burada sıkıntılı bir halde.

"Stratejik Derinlik", "Alternatif Paradigmalar" veya "Eksen Değişimi" teorilerinden beri sıkıntılar arttı. Dünya sadece komşulardan ibaret değil. Her şey birbiriyle "kelebek etkisi" kadar alakalı. Doğu da Batı'nın karşıtı değil. İslam ve Batı dünyası dönüşümlü bir tarih içinde geliştiler: Tüm tarihi ilahiyat ve felsefe tartışmaları, İbn Sina'nın ve Farabi'nin "dünyanın yaratılmadığına, "ön-ebedi olduğuna" ve "ölenlerin gelecekte tekrar canlanamayacağına dair" ve Tanrı'nın her........

© T24