Oslofjorden og krigen

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

23. februar, en fredag i vinterferien, meldte Klima- og miljødepartementet at de hadde gitt sprengstoffprodusenten Chemring Nobel tillatelse til å øke sine nitrogenutslipp til 200 tonn, fra tidligere 41 tonn i året. Vedtaket ble gjort i hemmelighet. To uker etter kunngjøringen ble Dagens Næringsliv oppmerksom på det, og gjorde det kjent. Det hadde da gått så lang tid at Drammen og Oslo kommuner så vidt rakk å sende inn en klage på vedtaket før det var for sent.

Chemring Nobel har nedjustert tallet til 114 tonn i året, med topp i 2027. Begrunnelsen for det hele er krigen i Ukraina og behovet for supplering av våpen. Fabrikken har fått flere hundre millioner til sin produksjon. Ifølge daglig leder Helge Husby har de både penger og teknologi til å bygge renseanlegg, men det krever reguleringsplaner, og slikt tar tid. Den tiden har ikke Ukraina.

Les også

Oslofjorden må vernes nå!

Press på kommunene

Men for alle andre gjelder regelen at forurenser må betale for rensing. Miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) sendte i desember ut brev til 118 kommuner, hvor han ber alle intensivere arbeidet med å forbedre tilstanden i fjorden, særlig hva gjelder nitrogen. Bøndene i nedslagsfeltet opplever for tiden stort press for å få ned nitrogenutslippene. Omstillingen til et mer miljøvennlig landbruk koster i form av tid til planlegging og investering i nye maskiner. Og kommunene sliter allerede med en anstrengt økonomi. Tønsberg må kutte sine utgifter med 273 millioner fram mot 2027. Dette kan blant annet bety........

© Tønsbergs Blad