Kristenrett og barbari

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Per Velde mener at det overhodet ikke er noe grunn til å feire tusenårsjubileum for kristenretten på Moster,» står det.

Men – jeg sa ikke noe om selve kristenretten og feiringen. Bare ganske enkelt: «Bør hans innsats virkelig minnes?» Med «innsats» tenkte jeg på hans bestialske handlinger, det fins vel knapt en ondere figur i Norgeshistorien. Ekenes går ikke utenom dette, men så sier han noe rart: At Olav ble døpt i Rouen i 1014 «og der fikk han impulser som satte dype spor i ham. Det kristne budskapet om nestekjærlighet og tilgivelse sto i sterk kontrast til vikingenes brutale æreskultur.»

Les også

Barbariet – skal det feires?

Her må jeg gni meg i øynene. For dette gjorde jo ikke inntrykk på Olav. Han var en maktpolitiker som brukte kristendommen for å undertrykke og herske over folk. Han kom ikke hjem med «nestekjærlighet og tilgivelse.» Den som ikke ville kristnes fikk ikke tilgivelse, men fikk kappet av armer og bein, ble halshogd, landsforvist eller fikk stukket ut øynene og skåret av tunga. Dette var vel ikke nettopp nestekjærlighet?

Byen Rouen ligger i Karl den stores gamle rike, og der hørte Olav helt sikkert om frankerkongens halshogging av 4.500 saksere som ikke ville la seg kristne. For meg ser det ut til at det var denne impulsen han fikk med seg.

Les også

Kristenrettsjubileet på Moster

Religiøst diktatur

Det ble gode og positive endringer for folk flest, skriver Ekenes. Blodhevn ble forbudt, og å sette ut uønsket barn, og at giftermål skulle være frivillig …

Ja, men mye ble også ille. Særlig det religiøse diktaturet. At folks liv nå skulle styres. Det gikk særlig ut over kvinnene som fikk redusert status og respekt, lovpålagt diskriminering påpekt av mange historikere. I førkristen tid hadde kvinnene langt på vei likestilling med mannen, som enke kunne hun dra til tinget for sin mann, hun kunne av og til være gydje («prest»), vitne i tvistemål, både privat og offentlig kunne hun gå inn i mannsrollen. Dette ble nå forbudt.

Les også

Kristenretten og norske verdier

For kristendommen synliggjorde kvinnen. Mens det i........

© Tønsbergs Blad