Inntaksregler til videregående: Redskap mot utenforskap

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Prinsippet fungerte veldig bra. De aller fleste ønsker å gå på videregående så nært hjemmet som mulig, og fikk gå på skolen de ønsket, sammen med sine venner.

Nye Vestfold fylkeskommune trengte en forskrift for inntak til videregående opplæring. Vi kunne videreført eksisterende forskrift, men fylkesdirektøren anbefalte en endring. Elevene bør selv få velge hvilken skole de skal gå på, var argumentet. Med et karakterbasert inntaksprinsipp gis det frihet til de som har best karakterer til å velge først, både linje og skole.

Ungdomsrådet behandlet saken 4.12.2023 og konkluderte med følgende: "Beholde dagens inntaksordning til videregående skoler med nærskoleprinsipp hvor det er unntak for nabokommunen. Elevene er åpne for en forbedring av dagens ordning hvor elevenes ønsker blir opprettholdt."

Les også

Vedtok fritt skolevalg – SV og Rødt vil ha lovlighetskontroll

Ungdommen som selv hadde skoa på, ble ikke hørt. Høyresidens mantra er individuell frihet og konkurranse om godene, og ikke uventet fikk fylkesdirektørens innstilling flertall.

En slik endring berører elevene som går på ungdomsskolen, foreldre, skoler og sist og ikke minst miljøet på de enkelte skolene. Vi mottar stadig urovekkende tall om frafall i videregående skole og økende utenforskap i vårt fylke. Det er ikke de med best karakterer som representerer utenforskapet. Dette var også argumentene til ungdomsrådet i 2023.

Les også

Kristian E. Sommerseth er død

Ulovlig vedtak

Reglene om inntak i videregående skole bestemmes av hvert enkelt fylke og er en forskrift, og forskriftsendringer skal som hovedregel ut på høring. Forslaget fikk SVs våkne, nå dessverre avdøde representant, Kristian Erling Sommerseth, til å sette bremsen på rullestolen. Han mente at........

© Tønsbergs Blad