Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Deres historieløshet blottlegger seg allerede i innledningen når de hevder at Norge ikke har erfaring og kompetanse om kjernekraft. De burde vite at deres egen Jens Chr. Hauge i rollen som forsvarsminister i 1946 bestemte at det skulle bygges en atomreaktor i Norge. Fem år senere sto den første klar på Kjeller. I 1958 sto den andre klar i Halden. I perioden frem til 2019, hvor den siste reaktoren ble stengt, har Norge hatt fire atomreaktorer som har tjent landet vårt godt.
Tenk om våre tidligere politikere hadde vært like nedlatende om oljeutvinning i Nordsjøen? Eller om romfart, hvor vi også er store? Eller medisinsk forskning, hvor vi er fremst innen mange områder? Politikere skal enten legge til rette for utvikling – eller ta verdibaserte veivalg. Ikke opptre flåsete og lettvinte.
Les også
Atomkraft i Norge: Strålende løsning eller urealistisk eventyr?
Feil bruk av eksempel
Finlands siste kjernekraftverk er et typisk argument som brukes av motstanderne av norsk kjernekraft. Motstanderne går aldri inn i årsaken til hvorfor det tok 17 år å bygge Finlands siste kjernekraftverk og hvorfor det ble så kostbart, for da faller argumentet fra hverandre. Finland og Sverige bygde i sin tid 14 reaktorer. Det tok ca. fem år å bygge hver av dem – og alle var i praksis på budsjett.
I dag er det ti land som bygger nye kjernekraftanlegg. Norge behøver hverken utvikle teknologien eller kopiere Finland. Flere store forskningsmiljøer jobber med å utvikle små modulære reaktorer (SMR), blant annet Toshiba, Rolls-Royce og GE Hitachi. Enkelte prosjekter er i ferd med å bli bygd.
Les også
Atomkraft i........