Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Nå har vannposten på Kjellolla blitt reparert og malt. Et nytt informasjonsskilt kommer opp etter ferien, trær og busker skal beskjæres slik at stedet og området rundt får en parkmessig karakter.
Kjelleolla er byens eldste fungerende kulturminne, og kan spores tilbake til 1000-tallet skal en tro legenden. Her fortelles det at kilden er oppkalt etter Øivind fra gården Kjelda, en av trollmennene som Olav Tryggvason forsøkte å drepe da han kom til Tønsberg år 998.
Men sikkert er det at kilden ble omtalt i den middelalderske byloven, da omtales den som Frodekilden.
Nevnt blir den også av den engelske forfatteren Mary Wollstonecraft som besøker Tønsberg i 1795. Hun skriver: «Tilfeldigvis fant jeg en liten bekk som rislet mellom klippene og inn i en liten dam for kveget. Vannet syntes jeg smakte jernholdig. Den gode virkning av de forskjellige slags vann som sykes sendes bort for å drikke, tror jeg beror mer på luften, mosjon og forandring, enn på vannets medisinske egenskaper. Jeg besluttet derfor å gå mine morgenturer hit og søke helbredelse hos kildens nymfe». (Wollstonecraft referanse til «kildens nymfe» dreier seg om en berømt helligkilde i Delfi i Hellas.)
Tønsbergs innbyggere har alltid hatt begrenset tilgang på ferskvann. I perioder har det bydd på problemer å skaffe tilstrekkelig vann, det nevnes allerede i en tekst fra 1191 (Historien om Danerens ferd til Jerusalem).
Helt fram til 1850 var byens 9–10 offentlige brønner Tønsbergs viktigste kilder, men i tørre og varme somre hendte det at brønnene gikk tomme. Da måtte folk søke til ollene. Det fantes flere slike – Foynolla i Sørbyen, Kjelleolla, St. Peters kilde i Stenmalen og Kilden, der kinoen har ligget siden 1957 var det i tidligere tider en vannkilde. Presterødolla ble slettet for godt i 1988.
Ved Grevinneveien skal det også ha vært en olle. Det er usikkert hvor Baglerbrønnen på Slottsfjellet lå, men en teori er at den lå ved foten av fjellet, nær den sydlige inngangen til Slottfjelltunnelen.
Først og fremst har Kjellolla fungert som drikkevannskilde. Tenk på alle husmødrene som i mange år måtte klare seg med vann fra vannposten når mat skulle lages og klær vaskes!
Les også
Eivind og Knut har fikset Kjelleolla: – Det er alltid moro å gjøre noe for samfunnet
Gode som dårlige nyheter ble utvekslet ved vannposten. Barns latter under lek kunne høres rundt........