Unescon kulttuuripolitiikan ja kestävän kehityksen maailmankonferenssi Mondiacult 2022 esitti kulttuurin ottamista YK:n seuraaviin kestävän kehityksen tavoitteisiin. Meksikossa viime syksynä järjestetyn konferenssin loppujulistus on monella tapaa käänteentekevä. Se ilmaisee huolen kulttuurialan omasta kestävyydestä ja tunnistaa muun muas- sa puutteellisesti säädellyn tekoälyn kielteiset vaikutukset toimialalle sekä taiteilijoiden heikentyneen yhteiskunnallisen aseman. Lisäksi konferenssi esitti, että kulttuurin keinoin vaikutettaisiin kaikkiin politiikkasektoreihin, etenkin rauhantyöhön, vakauden edistämiseen ja ympäristönsuojeluun.

Unesco korostaa kulttuurin ja luovan alan olevan maailmanlaajuisesti yksi voimakkaimmista kehityksen moottoreista. Ala työllistää yli 48 miljoonaa ihmistä, joista lähes puolet on naisia. Siten sen myönteinen kehitys on myös sosiaalisen kestävyyden ja tasa-arvon kysymys. Järjestön kunnianhimoinen tavoite on tuoda kulttuuri vauhdittamaan jokaista kestävän kehityksen globaalin Agenda 2030 -toimintaohjelman tavoitetta. Tähän tulee Suomessakin tarttua viipymättä.

Kulttuuri eri ilmenemismuotoineen on joko hidastamassa tai nopeuttamassa vihreää siirtymää. Kulttuuri sisältää käsitykset, ennakkoluulot ja asenteet sekä yleisen ilmapiirin, jotka vaikuttavat asumis- ja energiaratkaisuihimme, uusien teknologioiden vastaanottoon tai suhtautumiseemme työperäiseen maahanmuuttoon. Kulutustottumusten ja ruokavalioiden taustalla vaikuttaa valintojamme tukeva tai niitä kyseenalaistava kulttuuri.

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään tästä.

QOSHE - Kulttuuri voi joko nopeuttaa vihreää siirtymää tai pahimmassa tapauksessa heikentää yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta - Puheenvuoro
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kulttuuri voi joko nopeuttaa vihreää siirtymää tai pahimmassa tapauksessa heikentää yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta

9 0
08.06.2023

Unescon kulttuuripolitiikan ja kestävän kehityksen maailmankonferenssi Mondiacult 2022 esitti kulttuurin ottamista YK:n seuraaviin kestävän kehityksen tavoitteisiin. Meksikossa viime syksynä järjestetyn konferenssin loppujulistus on monella tapaa käänteentekevä. Se ilmaisee huolen kulttuurialan omasta kestävyydestä ja tunnistaa muun muas- sa puutteellisesti säädellyn tekoälyn kielteiset vaikutukset........

© Suomen Kuvalehti


Get it on Google Play