Keväinen tundra on karu ja hiljainen. Tasankoa peittävät paksut kinokset, ja tuuli kahisuttaa lumesta törröttäviä korsia. Äkkiä horisontissa näkyy liikettä. Drooni surraa hitaasti lähemmäs.

Kamera piirtää näytöille villamammutin vaikuttavan hahmon, ja ihmiset haukkovat henkeään katsoessaan, kuinka eläin käyttelee kolmimetrisiä syöksyhampaitaan paljastaakseen lumen allaan säilömät heinät.

Kun bioteknologian kehitys teki ajatuksen kadonneiden lajien palauttamisesta mahdolliseksi, tutkijaryhmät kävivät työhön. Nyt haaveissa siintää ikonisen jättiläisen paluu: käynnissä on peräti kaksi kilpailevaa hanketta, joiden tavoitteena on herättää villamammutti henkiin.

Harvardissa mammuttia tavoitellaan geenimuuntelun, Koreassa kloonaamisen avulla. Menetelmiin liittyy haasteita, joita tiede ei ole vielä kyennyt ratkaisemaan.

Hiljattain uutisoitiin kuitenkin läpimurrosta: tutkijat ovat onnistuneet tuottamaan aasiannorsun kantasoluja, joita tarvitaan mammuttialkion tuottamiseen. Mammutti-liven toteutuminen on taas askelen lähempänä.

Mammutin paluuta käsittelevissä artikkeleissa keskitytään usein hankkeiden tieteellistekniseen puoleen. Minua kiinnostaa ennen kaikkea se, mitä tutkijat tekisivät, jos heillä jonain päivänä tosiaan olisi käsissään elinkelpoinen mammutinpoikanen.

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään tästä.

QOSHE - Mitä tutkijat tekisivät, jos heillä tosiaan olisi käsissään elävä mammutinpoikanen? - Kolumni
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Mitä tutkijat tekisivät, jos heillä tosiaan olisi käsissään elävä mammutinpoikanen?

47 0
12.05.2024

Keväinen tundra on karu ja hiljainen. Tasankoa peittävät paksut kinokset, ja tuuli kahisuttaa lumesta törröttäviä korsia. Äkkiä horisontissa näkyy liikettä. Drooni surraa hitaasti lähemmäs.

Kamera piirtää näytöille villamammutin vaikuttavan hahmon, ja ihmiset haukkovat henkeään katsoessaan, kuinka eläin käyttelee kolmimetrisiä........

© Suomen Kuvalehti


Get it on Google Play