We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Δεν είναι τιμωρία, είναι απαλλαγή

2 2 0
11.10.2019

Η Εθνική ομάδα βρίσκεται στον πάτο. Μιλάμε για κατάντια, ο καθένας κάνει ό,τι του καπνίσει και δεν δίνει λογαριασμό. Την Εθνική Ελλάδος την ανέλαβε ένας Ολλανδός τεχνικός με φτωχό βιογραφικό.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΟΡΙΑ

Δεν πιστεύω καμία Ευρωπαϊκή ομοσπονδία, από αυτές που έχουν εκπροσωπηθεί έστω σε μία τελική φάση, να έχει επιλέξει προπονητή από το εξωτερικό με τόσο φτωχό βιογραφικό. Από τη δική σου χώρα γίνεται, να πάρεις κάποιον διεθνή, που δεν έχει κάνει βήματα σαν προπονητής, αλλά έχει γράψει ιστορία με τα χρώματα της Εθνικής, μπορεί να αναβάσεις κάποιον που έχει επιτυχημένη πορεία, στις μικρές Εθνικές, ακόμα και να πάρει κάποιο βύσμα την ευκαιρία.

Όταν όμως μία ομοσπονδία επιλέγει να κοιτάξει για ομοσπονδιακό εκτός συνόρων, επιλέγεται κάποιος προπονητής με εμπειρίες και πλούσιο βιογραφικό.

Η ΕΠΟ επέλεξε τον Φαν Σιπ. Η προχειρότητα και ο φτωχός τρόπος δουλειάς φαίνεται από τον τρόπο που γίνονται οι κλήσεις. Επειδή ο Φαν Σιπ είναι από την Ολλανδία, ξαφνικά ανακαλύπτουμε, εφεύρουμε διεθνείς που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της χώρας του.

Με αυτήν την λογική, αν αναλάμβανε ο Ελληνοαυστραλός Ποστέκογλου, θα καλούσαμε ομογενής από την Αυστραλία, αν δίναμε την ομάδα σε Ελληνοαμερικανό, θα φέρναμε παίκτες από την Αστόρια και ούτω καθεξής. Δεν είναι αστείο, μιλάμε για προχειρότητα, ξαφνικά βαφτίζονται διεθνείς και καλούνται στην Εθνική, ποδοσφαιριστές, με ελάχιστο χρόνο συμμετοχής σε συλλογικό επίπεδο, καβαλάνε ιεραρχίες, προτεραιότητες, κάθε λογική, σοβαρότητας και αξιοκρατίας που πρέπει να υπάρχει σε επίπεδο Εθνικής ομάδας.

ΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ;

Η κατάντια, ο βαθμός απαξίωσης, που έχει φθάσει το Εθνικό συγκρότημα, φαίνεται από το γεγονός, πως κόπηκαν τα δύο πιο βαριά χαρτιά μας. Οι δύο ποδοσφαιριστές μας που παίζουν στο πιο υψηλό ποδοσφαιρικό επίπεδο και κανείς δεν ασχολείται.

Δεν είναι και παράλογη αυτή η απάθεια, εύκολα άλλωστε περνάει από το μυαλό του καθενός η σκέψη, τι χειρότερο να γίνει χωρίς τους Παπασταθόπουλο, Μανωλά. Με αυτούς έχουμε αποτύχει βάζοντας μέσα και το Νathions League, με εμφατικό τρόπο σε τέσσερις προκριματικές φάσεις στην σειρά. Με αυτούς χάσαμε δύο φορές, από τα Νησιά Φερόες, χάσαμε εντός από την Εσθονία, χάσαμε από το Λουξεμβούργο, από την Βόρεια Ιρλανδία, γίναμε πελάτες της Φινλανδίας, δεν κερδίσαμε ούτε το Λιχνενστάιν στην έδρα μας.

Τι χειρότερο δηλαδή μπορεί να συμβεί, χωρίς την παρουσία τους; Αυτή σίγουρα είναι μία λογική σκέψη, που πηγάζει από όσα έχουν συμβεί και αναδεικνύει και τη μεγάλη ευθύνη των συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών για την κατάντια της Εθνικής μας.

Η ΣΟΒΑΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ

Για να κάνεις, όμως μία πραγματικά σοβαρή αρχή, πρέπει να κοιτάξεις με ποιόν τρόπο έχεις περισσότερες προοπτικές. Η αλήθεια είναι, πως σε μία σοβαρή προσπάθεια βασίζεται στους καλύτερους. Δεν γίνεται λοιπόν να περισσεύουν, οι ποδοσφαιριστές, που παίζουν στο πιο υψηλό επίπεδο.

Η βάση, μίας Εθνικής που θα κοιτάξει να σβήσει το παρελθόν και την επόμενη ημέρα, με σοβαρότητα θα έπρεπε να είναι οι Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, δεν έχουμε άλλωστε και πολλές επιλογές.

Τα πράγματα, όμως δεν είναι τόσο απλά. Μόνο από τα ονόματα που έχουν κληθεί, γίνεται αντιληπτό πως δεν πρόκειται για σοβαρή προσπάθεια. Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η μη κλήση των Μανωλά-Παπασταθόπουλο, δεν μοιάζει με τιμωρία, αλλά με απαλλαγή.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ, ΑΛΛΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗ

Δυστυχώς, το γράφω με θλίψη, αλλά η συμμετοχή στην Εθνική ομάδα κατάντησε αγγαρεία. Στην κατάσταση που βρίσκεται η ομάδα, τα παιχνίδια που απομένουν για την ολοκλήρωση της προκριματικής διαδικασίας φαντάζουν μαρτυρικά. Αν ήθελαν να τιμωρήσουν τους Παπασταθόπουλο, Μανωλά στην ΕΠΟ για τον τρόπο που έχουν λειτουργήσει σε διάφορα θέματα, θα ήταν προτιμότερο να τους αφήσουν να περάσουν το μαρτύριο μέχρι τέλους.

Οι ευθύνες,των δύο ποδοσφαιριστών μας που αγωνίζονται στο κορυφαίο επίπεδο είναι τεράστιες. Απέτυχαν εμφατικά να γίνουν ηγέτες, τόσο μέσα στον αγωνιστικό χώρο, όσο και να εμπνεύσουν εκτός.

ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΗΓΕΤΕΣ

Όταν η Εθνική επέστρεφε από τα γήπεδα της Βραζιλίας, η διαδρομή του Γιώργου Καραγκούνη έφθανε στο τέλος, στον Κώστας Κατσουράνη είχε μείνει ελάχιστος χρόνος ποδοσφαιρικής ζωής, όλα........

© SPORT 24