Torbanın içinden ‘Ajan’ çıktı!

Bugün TBMM’de “Noterlik kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair kanun Teklifi” görüşülecek. “Torba kanun teklifinin” 16. maddesi, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 339. Maddesi’nin sonuna yapılacak eklemeyi içeriyor. Öncelikle belirtmeliyiz, kişi yabancı bir ülke için casusluk faaliyetinde bulunuyorsa en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Buna memleketini seven hiç kimse karşı çıkmaz. Ancak getirilen düzenleme, bu sınırların çok dışına taşan, hukuka aykırı ve kötü kullanıma elverişli hükümler içeriyor.

Devlet ile hükümetin iç içe geçtiği, yargının siyasallaşarak araçsallaştırıldığı dönemde, bu madde özelde gazeteciler genelde ise tüm muhalifler için büyük tehdit oluşturuyor. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, hukukçu kimliğiyle maddenin gerekçesini inceledi ve tehlikenin boyutlarını SÖZCÜ’ye anlattı. O yüzden teklifin bu içerikle TCK’ya eklenmesinin engellenmesi için hem Meclis dışında çok güçlü bir kamuoyu baskısı hem de Meclis’te etkili bir muhalefet gerektiğini belirtiyor.

“YASAMA KALİTESİNİ BOZUYOR”

İktidarın, kafa karışıklığı yaratma, getirilmek istenen değişikliklerin yeterince anlaşılmadan, tartışılmadan TBMM’de ele alınması için başvurduğu “Torba Kanun” düzenlemesinin sakıncalarını da ortaya koyuyor. Günaydın, şunları söylüyor:

“Torba kanun düzenlemeleri, Meclis’in yasama kalitesini bozan etkenlerin başında geliyor. Bırakın yurttaşın Meclis’in yasama çalışmalarını izleyebilmesini, uzman hukukçular bile torba kanunlarla yapılan değişiklikleri ve/veya eklemeleri, asıl yasaya işlemekte ve takip etmekte güçlük çekiyor. Kamuoyunda ‘Etki Ajanlığı’ olarak bilinen düzenleme de benzer bir şekilde Meclis’e geldi. Noterlik Kanunu torbasına etki ajanlığı da eklenmiş. Keşke tek sorun yasama sürecinin usulüne ilişkin........

© Sözcü