Bu karar bütün işverenleri ilgilendiriyor

Ülkemizde geçici koruma altında 3 milyon 237 bin 585 Suriyeli, ikamet izni ile 1 milyon 113 bin 761, uluslararası koruma kapsamında 262 bin 638 olmak üzere 4 milyon 613 bin 984 yabancı bulunuyor. 2-3 milyon arasında düzensiz ve kaçak göçmenler de dikkate alındığında Türkiye’deki yabancı sayısı 8 milyonu buluyor, diğer bir deyişle 100 kişiden 10’u yabancı uyruklu. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin yayımladığı yıllık raporlara göre de ülkemiz, yıllardır, dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkedir.

Suriyelilerden örnek verelim: Ülkemizde bulunan Suriyelilerden çalışma çağında olanların sayısı 1 milyon 650 bin civarında. Bunlardan yaklaşık 77 bini SGK’lı olarak çalışıyor. Yani bu kişilerin ne yaptığına ilişkin devlette kaydı var. Diğerlerinin ne iş yaptığını bilen yok. Oysa kayıt dışı çalıştırılanlar kayıt altına alınırsa, SGK’lı çalıştırılması sağlandığında en azından devletin üzerindeki yükleri azalmış olacak.

ÇALIŞACAK GENÇ KALMADI

Hemen her sektörden “Çalıştıracak işçi bulamıyoruz, o yüzden yabancıları çalıştırıyoruz” sözlerini duyuyoruz. Tabii, siz sigortasız, daha ucuza çalıştıracak yabancı buluyorsunuz. Yani, kendi vatandaşınızın hakkı olanı vermezseniz, sigortasız, ucuz işçi çalıştırmak için kaçaklara yönelirseniz tabii o koşullarda çalışacak vatandaşımızı bulamazsınız. Ama bu hep böyle gitmez. Gitmemeli…

Anadolu’da çoban bulunamıyor. Ayda 80 bin 100 bin lira vermelerine rağmen çoban bulamamaktan yakınan üreticilerden, bu yüzden hayvancılığı bırakanların olduğunu da söyleyelim. Siz, köyleri boşalttırdınız, tarım, hayvancılık yapacak genç bırakmadınız. Köy okullarını kapattınız. İnsanımızı üretimden soğuttunuz. Bu ülkenin yaklaşık 30 milyon vatandaşı, devletin yardımını alıp bir kenarda oturur hale getirildi.

SAHİ ONLAR ŞİMDİ NEREDE?

“Çoban” sözcüğü sevimsiz diye Tarım Bakanlığı, onlara “Sürü Yöneticisi” denilmesini istiyor. Yabancı bir ülkeden gelen ve........

© Sözcü