menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

“Yüz yıllar bir veya iki dâhi yetiştirir”

69 0
20.05.2026

Atatürk’ün 19 Mayıs günü Samsun’a çıktığında, onu tutuklayıp İstanbul’a yollamakla görevli olan, fakat tutuklayacağı yerde Atatürk’ün keskin bakışları karşısında donup kalarak, taburuyla birlikte teslim olan İngiliz Binbaşı Mr. Salter olayın devamını şöyle anlatıyor:

“Mustafa Kemal Paşa benim yanıma, o siyah çizmeli, kara kalpaklı kişilerden birini vererek ‘kendi makam otomobilimle ve kendi şoförümle birlikte’ misafir edileceğimi söyledikleri Ankara’ya gönderdi.

Taburumun tutuklu erlerinin de Çorum, Çankırı ve Kastamonu’da kurulan esir kamplarına yerleştirildiğini öğrendim. Hepimize iyi davranıyorlardı.

Türk’lerin Kurtuluş Savaşı’nın sonuna kadar Ankara’da, Hacıbayram Camii’nin önündeki cadde üzerinde bulunan iki katlı ahşap evde kaldım.

Hizmetimi göreceğini söyledikleri, fakat aslında gardiyanım olan ve beni bir sıksa suyumu çıkaracak kuvvetteki bir kadınla 4 seneye yakın bu evde oturdum.

Bana Ankara’da bir esir gibi değil, saygın bir misafir gibi davrandılar. Türklerin asaletine hayran oldum. Mustafa Kemal Paşa’nın zaferiyle biten savaştan sonra imzalanan anlaşma gereğince ben ve bütün taburum, Malta’daki Türk esirlerle değiştirildik.

İngiltere’ye döner dönmez tutuklandım ve ‘vatana ihanet’ suçundan “Divanı harbe” verildim.

Ben askeri hapishanede tutuklu iken ziyaretine gelen........

© Sözcü