Sosyal medyada paylaşımlı yolculuk ile ilgili bir uygulamanın reklam ve haberleri sıkça karşıma çıkıyordu. Ağustos ayı içinde bu uygulamanın yetkilisinin “Maliye yolumuzu açtı, yılda 1 milyar TL vergi ödeyeceğiz” şeklindeki açıklaması ile ne oluyoruz dedim. Türkiye’de ilk kez vergi ödeyeceği için sevinen bir mükellef grubu ortaya çıktı. Bu açıklamadan sonra bu konuyu araştırıp konuyu köşeme taşımak şart oldu. Bugün paylaşımlı yolculuk ile ilgili yaşananları size kısaca özetlemek istiyorum.
Martı Tag’ın şirket merkezi Cayman Adalarında olup, Türkiye ‘de şubesi aracılığıyla faaliyette bulunan ve hisseleri ABD borsalarına kote bir şirket var karşımızda. 8.69 hisse değeri ile halka arzını gerçekleştirmiş, hisseler şu anda 2 dolardan işlem görüyor. Son yayımlanan finansal tablolarında; şirketin zararı 14.5 milyon dolardan 33.8 milyon dolara çıkmış. Türkiye operasyonlarını aktif hale getirememek ana problem gibi duruyor.
PAYLAŞIMLI YOLCULUK NEDİR?
Paylaşımlı yolculuk; dünyada 2009 yılından beri uygulanan ve araç sahiplerinin araçlarını başka kişilerle paylaşılarak yolculuk etmelerini sağlayan bir seyahat şeklidir. Dünyada paylaşımlı yolculuk (ridesharing) hizmetleri hızla yaygınlaştıkça, birçok ülke bu konuda yönetmelikler hazırlamış ve bu hizmetleri düzenleme altına almıştır. Bazı ülkeler, bu tür hizmetlerin kullanımını teşvik ederken, diğerleri daha sıkı düzenlemeler getirmiştir. Bu konuda yönetmeliklere sahip öne çıkan bazı ülkeler; Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Avustralya, Kanada, Fransa, Singapur.
Bu ülkelerde........