Balistik füzelere karşı etkin bir hava savunma sistemimiz yok

Ukrayna'nın, ABD üretimi ATACMS ve İngiliz üretimi uzun menzilli Storm Shadow füzelerini Rusya'nın karşı kullanmaya başlamasına Rusya nükleer saldırıları ile değiştirip, kıtalar arası balistik füzeler fırlatarak cevap verdi. Füzenin adı 'Oreşnik'… Nasıl çalışıyor, nasıl riskler barındırıyor. Güvenlik analisti Burak Yıldırım'a sordum.

*Rusya'nın yeni balistik füzesi 'Oreşnik', Avrupa kıtasındaki genişliği artırıldı. Orişnik'in özellikleri neler?

Oreşnik orta menzilli bir balistik füzedir. Ancak bu füze yine Ruslara ait RS-26 isimli başka bir balistik füzenin türevi, burada tamamen yeni bir füzeden bahsetmiyoruz, ancak bu füzeyi Sovyet dönemi füzelerinden ayıran çeşitli kabiliyetleri var.

- Nedir o kabiliyetler?

Bu balistik füzenin terminal aşamasında, yani hedefe yaklaşan esnada hava savunma sistemlerinin uzun mesafe için manevra yapabilme ve anında fazla hedefe yönelik görev icra etmek için farklı sayıda savaş başlığı taşıma gibi yeteneklere sahip olduğu varsayılıyor. Video görüntülerinden anlaşılabileceği gibi birden fazla savaş başlığının birden fazla hedef hedefine ulaştığı ve hedef serilerini başarıyla imha ettiği belirtildi. Bu füze ile termonükleer savaş başlıkları da taşınabiliyor. Yine de bu füzenin katı yakıtlı olduğunu belirtmek gerekiyor. Bu sayede çok hızlı bir şekilde planlanmış hedeflere ulaşmayı başarabilme yeteneğine sahiptir. Öte yandan Oreşnik bu tür operasyonlarda kıtalararası füzelerden daha az maliyet yaratıyor. Tüm Avrupa kıtası bu füzenin menzili içinde kalıyor ve Avrupa ülkelerinin kolektif ya da bağımsız hava savunma deneyleri bu tür tehditleri engelleme kapasitesi oldukça sınırlı.

*Rusya Stratejik Füze Kuvvetleri Başkomutanı Sergey Karakayev, dünyada 'Oreşnik' füzelerine benzer sistemlerin bulunduğunu belirtiyor, öyle mi?

Bu tür yeteneklere sahip füzelerin büyümesi ve üretken cadırcılığınızı tesis etmek için tercih ettiğiniz doktrinlerle ilgili bilgiler. Rusya balistik füzeleri savunma-taarruz doktrinlerinin ortaya koyuyor. Bu bağlamda bu tür iddialarda bulunmaları beklenen bir yaklaşımdır. Ancak ABD'nin, Çin'in, Birleşik Krallık'ın envanterinde muadil füzeler bulunuyor. Hindistan'ın test aşamasında olan çeşitli seçenekler var. İran, Kuzey Kore ve Pakistan da bu tür kabiliyetlere sahip olmak için yatırımlar yapıyor.

*Rusya Oreşnik'i kullanırsa ne olur, hangi ülkede nasıl vurulabilir?

ABD'nin bu füze menzili dışında kalacağını ancak tüm Avrupa'nın bu füze tarafından tehdit edilebileceğini varsayabiliriz. Kıtalararası füzelerden daha ucuza kazanç sağlamakla birlikte herhangi bir cephede doygunluk oluşturma maksatlı kullanım akılcı olmayacak. Bu füzeler bir silahtır ve toplanan sahip hedeflere yönelik olarak kullanılabilir. Elbette bu füzelerle birlikte hangi türde bir savaş başlığının devam edeceği hedefin doğrudan doğruya uzanımları. Ancak kullanılması muhtemel savaş hikayelerinin farklı siyasi sonuçları da olacaktır. Özetle Rusya bu füzeyle -teknik olarak- tüm Avrupa'ya termonükleer saldırı gerçekleştirebilir. Elindeki diğer füzelerle de bu tür taarruzları icra edebilir. Ancak onun etkisinin bir tepkisi olacağı da kesindir. Örneğin Almanya'daki Rammstein, Türkiye İncirlik ya da İtalya'daki Aviano gibi üsler bu füzelerin objektif hedefi arasında olacaktır. Yine de bu tür saldırıların anlık kararlarla icra edilmeleri mümkün değildir. Rusların da ülkelerindeki NATO ülkeleri gibi seferberlik protokolleri bulunmaktadır.

*NATO, Salı günü Brüksel'de toplanacak. Genel Sekreter Rutte ise bugün Ankara'ya ilk ziyaretini gerçekleştiriyor. NATO bize ne verecek, Genel Sekreter'in çantasında ne var?

Trump'ın başkanlık dönemiyle ilgili öngörülemeyen........

© Sözcü