1 MAYIS ve TÜRKİYE…
Türkiye, bir 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Gününü daha geride bıraktı. İstanbul’da Taksim Meydanı, yine 1 Mayıs etkinliklerine kapatıldı, ancak Anıta çelenk konmasına izin verildi. İstanbullular, 1 Mayıs 2026 Cuma günü, birkaç ilçede etkinlik düzenledi.
Devrimci İşçi Sendikaları (DİSK) başta olmak üzere birçok demokratik kitle örgütünün ısrarlı girişimlerine karşı İstanbul Valiliği Taksim için yine “hayır” dedi.
1 Mayıs 1977 tarihinde, her türlü şiddet olasılığı düşünülerek güvenlik önlemleri alınsaydı, Taksim katliamı yaşanmaz, onlarca insan ölmez, ölümcül ve silahlı girişimde bulunanlar engellenebilir veya yakalanabilirdi.
Önceki yazımda belirttiğim gibi, 10 Ekim 2015 tarihinde, miting alanına gitmek üzere Ankara Garında toplanan kalabalık için her türlü olasılık düşünülerek güvenlik önlemleri alınsaydı, iki intihar bombacısının yaptığı katliamda 109 insanımızı yitirmezdik.
Bu iki tarihsel, ancak utanç verici ve talihsiz katliama, çeteleşmiş kötülük ve güvenlik açısından başka örnekler de eklenebilir.
Kötülerin çeteleşmiş, silahlı, paralı ve destekli olduğu bir ülkede güvenlik yöneticileri ve mensuplarının öngörüleri, özverileri ve aldıkları önlemler, cinayetlerin ve katliamların yaşanmaması için zorunludur.
1 Mayıs 2026 tarihinde bazı yerlerde gazlar, coplar ve gözaltılar yaşandı.
Türkiye, polis, jandarma ve halk arasındaki ilişkilerde, kaba güce, yasa dışı söz ve eylemlere gerek kalmadan, şiddetsiz yöntemlerle süreci yönetebilecek insan gücüne sahip.
50 yılı aşan ve bazıları birden fazla olmak üzere Türkiye’nin tüm illerine giden........
