Mülkiyeli bir kalemden Hariciye Konseri

Hariciye Konseri, irfan ocağımız Siyasal Bilgiler Fakültesi – Mülkiye’nin Karşılaştırmalı Siyaset Anabilim Dalı Başkanı Taşansu Türker’in yeni kitabı: Enteresan bir roman.

Bizim mektep mezunları genellikle söze, bizim zamanımızda Mülkiye diye başlar. Ben de o geleneğin izini sürmek isterim. Efendim, benim zamanımın Mülkiye’sinde ilk iki yıl ortak okunurdu. Biraz hukuk – anayasa, biraz tarih – iktisadi tarih – siyasi tarih – siyasi düşünceler tarihi, sosyoloji ve uluslararası ilişkiler dersleri ile Mülkiyeliliğin temelleri atılmış olurdu. İkinci sınıftan sonra kaymakam ya da vali olacağım diye yanıp tutuşanlar Kamu Yönetimi’ni, not ortalaması yedinin üzerinde olanlar arasından meraklılar İktisat – Maliye’yi, muhasebe ve şirket işlerini sevenler İşletme bölümünü seçerlerdi. Liseyi genellikle yabancı dil eğitimiyle bitirenler özellikle Galatasaray Liseliler ve ailelerinde hariciye mensubu olanlar da ağırlıklı olarak Uluslararası İlişkiler bölümüne farklı bir ifade ile Hariciye’ye dâhil olur ve daha ilk günden yürüyüşleri değişirdi.

İşte Hariciye Konseri, bir zamanlar Mülkiye Camiası’nın domine ettiği dış ilişkiler üst başlığındaki hadiseleri anlatarak bizleri adeta az bilinen diplomasi koridorlarında esrarengiz bir geziye çıkarıyor. Bu zengin gezide, kançılaryadan rezidansa, New York Türk Evi'ndeki bir konserden Macaristan Başbakanı'nın NATO delegasyonu kabulüne, rock bardan üniversite amfisine, otel lobilerinden sinagoga dolaşırken, nefesinizi de tutmak durumunda kalıyorsunuz.
28 Kasım 1998 günü 23.00 sularında........

© soL