We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

MOJ DIDA JE PAO S MARSA Gosta iz galaksije nikad dosta u hrvatskom filmu s dosad najboljim vizualnim efektima

3 0 5
22.03.2019

Piše: Marko Njegić

"Totalno drukčiji od drugih", pjevaju Vještice u uvodnom dijelu filma "Moj dida je pao s Marsa". Stara dobra hit-pjesma nije tu samo da ozvuči vrijeme radnje filma u režiji dua Dražen Žarković-Marina Andree Skop (sami kraj osamdesetih), već i da istakne njegovu totalnu drukčijnost. "Moj dida je pao s Marsa" je prvi dugometražni SF film za djecu od hrvatske samostalnosti i jedan od rijetkih primjeraka žanra znanstvene fantastike u novijoj domaćoj kinematografiji uopće.

Kad su hrvatski dugometražni filmovi u pitanju, samo se "The Show Must Go On" može zavesti kao nekakav SF, premda u njemu nije bilo mehaničkih stvorenja niti "gostiju iz galaksije". A "Moj dida je pao s Marsa" ima i robote i aliene. Ovo je baš pravi hrvatski SF koji se nadovezuje na znanstvenu fantastiku predratne kinematografije, "Goste iz galaksije" i "Sedmi kontinent" našeg oskarovca Dušana Vukotića te "Tajnu starog tavana" Vladimira Tadeja, najviše na potonja dva jasnije određena ostvarenja za djecu.

Naravno, "Moj dida je pao s Marsa" se veže i na hitoidne dječje/obiteljske SF-ove osamdesetih, najčešće nastale u produkciji kompanije Amblin Entertainment, poput slavnog "E.T.-ja" Stevena........

© Slobodna Dalmacija