We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

‘Posljednji dvoboj‘: Rašomonski ‘MeToo‘ iz srednjeg vijeka

4 0 1
18.10.2021

Otputovao u prošlost "Gladiatora" ili budućnost "Blade Runnera", veliki redatelj i četverostruki oskarovski nominent Ridley Scott nikad se neće vratiti natrag s istim filmom. Potvrđuje to friški Scottov film "Posljednji dvoboj", ili "The Last Duel", premijerno prikazan na Venecijanskom festivalu, a od ovog vikenda u redovnoj američkoj i svjetskoj kinodistribuciji, uključujući hrvatsku.

Jasno, neki se autorski ili vizualni motivi ponavljaju da, npr., "Crna kiša" može nalikovati "Istrebljivaču", ali posrijedi su načelno drukčiji filmovi, tako da se i jedan "Prometej" dovoljno razlikuje od "Aliena" (kamoli "Marsovca"), iako je njegov pred-prednastavak. No, putovao Scott u prošlost ili budućnost, u njegovim filmovima prožetima tehnologijom i filozofijom često se zrcali sadašnjost. Što je bilo, može opet biti, a što bit će, već jest u nastajanju.

FILM: The Last Duel; povijesna drama, SAD, 2021. REŽIJA: Ridley Scott ULOGE: Matt Damon, Adam Driver DISTIRBUCIJA: Blitz OCJENA: *** ½

Prošlost je u konačnici interesantnija Scottu i njegova filmografija broji sedam povijesnih filmova ("Dvoboj do istrebljenja", "1492: Osvajanje raja", "Gladijator", "Kraljevstvo nebesko", "Robin Hood", "Egzodus: Bogovi i kraljevi", "Posljednji dvoboj") naspram pet futurističkih/znanstvenofantastičnih ("Alien", "Blade Runner", "Prometheus", "The Martian", "Alien: Covenant").

Svaki Scottov povijesni film odvija se u drugom razdoblju povijesti i prilično je drukčiji, od prvijenca "The Duellists" do "The Last Duel", s kojim režiser na određeni način zatvara vlastiti historijski krug. Nije, zato, čudno da potonji započinje upravo scenom odijevanja, konkretno gospe Marguerite de Carrouges (Jodie Comer, najbolja u filmu), odijevajući "scottovski" povijesni spektakl u novo ili novije ruho, iako će u........

© Slobodna Dalmacija


Get it on Google Play