We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

‘Pokojni‘: (S)pokoj im duši, kako sam 15 godina kasnije prestao brinuti i napokon zavolio prvi film za koji je Scorsese dobio Oscara

3 0 9
17.10.2021

Toplo-hladno odnos s epskim kriminalističkim/gangsterskim filmom "The Departed" ("Pokojni", 2006.) Martina Scorsesea započeo je na prvo gledanje u kinu i nastavio se narednih 15 godina na videu ili televiziji. Isprve je prednjačilo "hladno" iz više razloga. Izvorni i izvrsni hongkonški krimi-triler "Infernal Affairs" ili "Pakleni poslovi", koji je poslužio kao inspiracija za "The Departed", bio je još svjež u sjećanju da bi ga američki remake mogao tek tako izbaciti iz srca i zauzeti njegovo mjesto.

Odmogao je i trijumf "Pokojnih" na Oscarima u četiri kategorije, uključujući film, režiju i adaptirani scenarij Williama Monahana, i to u konkurenciji s (osobno boljim) "Babelom", pa i "Malom miss Amerike". Scorsese je napokon dobio prvog i davno zasluženog režijskog Oscara, mada ga je znatno više zaslužio za "tour de force" režiju "Razjarenog bika" i "Dobrih momaka", tj. "Taksista" i "Casina" ili "Rta straha" kao prvog remakea u njegovoj karijeri (za potonja tri nije ni bio nominiran).

FILM: The Departed; kriminalistički triler; SAD, 2006. REŽIJA: Martin Scorsese ULOGE: Leonardo DiCaprio, Matt Damon OCJENA: ****

Činjenica da je "The Departed" dobio nominaciju za Oscara i osvojio zlatni kipić, a prijašnji superiorniji Scorseseovi klasici nisu, s naglaskom na gangsterske tipa "Goodfellas" i "Casino", stvorila je otpor prema realno dobrom, samo ne i toliko-toliko dobrom filmu.

Još više ako se u obzir uzme da su kratkih oskarovskih rukava ostali i drugi gangsterski klasici kojima su "Pokojni" inferiorniji, poput "Bilo jednom u Americi", "Carlitova načina" i "Donnieja Brasca" ili, pak, "Vrućine" kad smo kod šireg krimi žanra i dežurnih Scorseseovih glumaca (jedna jedina nominacija na četiri filma, kamoli osvojeni Oscar).

Pa........

© Slobodna Dalmacija


Get it on Google Play