We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

‘Građanin Kane‘: Pupoljak u snježnoj kugli života

3 0 7
04.03.2021

Pupoljak. Posljednja riječ novinskog magnata Charlesa Fostera Kanea na samrtnoj postelji u prvoj sekvenciji "Građanina Kanea" (1941.) bila je upravo "pupoljak" ili "rosebud". Uvodna scena Wellesova remek-djela je moćna i nezaboravna. Kamera ulazi na zabranjeni Kaneov posjed, dolazi do njegove usamljene studene sobe i gleda ga kako leži na krevetu, star i sam.

Bjelina nenadano ispuni mračnu sobu. Najednom počne sniježiti na toplije djetinjstvo. Snijeg pada po idiličnoj kućici u staklenoj kugli, smještenoj u Kaneovoj ruci. Kane u krupnom planu izgovori riječ "pupoljak" i izdahne ispustivši snježnu kuglu iz ruke koja se otkotrlja i razbije.

FILM: Citizen Kane; drama; SAD, 1941. REŽIJA: Orson Welles ULOGE: Orson Welles, Joseph Cotten OCJENA: *****

Tko ili što je "pupoljak" bila je jedna od najvećih misterija kinematografije. Koga predstavlja ili što znači ta riječ koja se Kaneu motala po mislima na samrti, pitaju se u filmu mnogi dok Welles u sjećanjima njegovih bliskih ljudi i njega samoga kronološki razbarušeno rekreira život čovjeka "većeg od ijedne vijesti".

Je li to neka žena? Kućni ljubimac? Njegova davno izgubljena ljubav? Možda je "nešto što nije mogao imati ili nešto što je izgubio"? Pitanja ostaju otvorena sve do kraja........

© Slobodna Dalmacija


Get it on Google Play