We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

‘Božanstveni dani‘: Malick pred vratima raja, ovo je jedan od najljepše snimljenih filmova svih vremena, zasluženo nagrađen Oscarom za fotografiju

4 0 16
25.09.2021

Stepenice od crvenog tepiha izranjale su iz mora i penjale se prema nebu. Kad su stepenice dosegnule zvjezdani svemir, ukazao se natpis Festival de Cannes, ukrašen Zlatnom palmom. Bio je to uvod u svaku premijernu cannesko-festivalsku projekciju u velebnom kinu "Lumiere" od 2007. do 2014., vjerojatno i dalje.

Vizualni "stairway to heaven" motiv u stopu je pratila divna glazba iz fantazije za orkstar čuvenog francuskog skladatelja Camillea Saint-Saënsa "Karneval životinja", stavak "Akvarij", koju je citirao legendarni Ennio Morricone u "Božanstvenim danima" (1978.), drugom filmu režisera Terrencea Malicka nakon "Pustare".

FILM: Days Of Heaven; drama; SAD, 1978. REŽIJA: Terrence Malick ULOGE: Richard Gere, Brooke Adams OCJENA: *****

Od svih filmova svijeta u canneskom uvodu našao se, neposredno, baš Malickov "Days Of Heaven", poznat i po hrvatskim naslovima "Dani raja" i "Nebeski dani".

No, ima to višeg smisla. Malick je osvojio Zlatnu palmu za režiju svoga drugijenca, popeo se canneskim stepenicama do kinematografskog neba i s godinama postao žanr za sebe, a "Božanstveni dani" transcendiraju ovozemaljsko filmsko iskustvo i naginju nebeskom, posežući prema raju i rajskome.

"Days Of Heaven" je jedan od sinematski najsavršenijih filmova svih vremena koji su snimala čak dvojica ljudi, Oscarom zasluženo nagrađeni Nestor Almendros ("Plava laguna") i Haskell Wexler ("Let iznad kukavičjeg gnijezda"), premda se to ne bi reklo zbog iznimno usklađene direkture fotografije.

Nesumnjivo, "Božanstveni dani" su ogledni primjer dramskog vizualnog pripovijedanja i definicija pojma "cinematography" s nekima od najljepših sutona i sumraka ikad ovjekovječenih na filmskoj vrpci. Lijep kao slika Edward Hoppera "Kuća pored željeznice", pa i ljepši, Malickov film je, može se napisati, oslikan u tehnici ulje na........

© Slobodna Dalmacija


Get it on Google Play