We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Uhićenja po Zagrebu samo su slika modela koji vlada cijelom zemljom, a svima je jasno da bi samo malo bolja kontrola javne nabave digla BDP za 5 posto

1 0 0
11.07.2021

Bivšeg premijera Tihomira Oreškovića ljudi su upamtili, pa i odmah diskreditirali, kada je umjesto riječi „građani“ rekao „građevine“.

I danas će mu mnogi kao grijeh uzeti što je loše govorio hrvatski. Uglavnom, mediji su se bavili sekundarnim, pa i nebitnim lingvističkim stranama njegova mandata, no ključnu stvar koja ga je došla glave u vladi koja je kratko trajala nikada nije zamijećena, a kamoli ispričana.

Tihomir Orešković bio je prvi premijer koji je došao izvan hrvatskog sustava u kojem vladaju uhodane klijentelističke, nepotističke i lopovske sheme, bilo lijevih bilo desnih. Sustav u kojem lopovi slijede tragove lopova koji su im ukrali zanat. I tako u krug, stalno. Što je krenuo raditi Orešković koji je u takav sustav došao kao strano tijelo? Krenuo je čačkati po javnoj nabavi i kadroviranju.

Zajedno s njegovim savjetnikom i još jednom meni bliskom osobom našao sam se s njim na rubu jedne međunarodne konferencije u zagrebačkom hotelu Westin. Tada mi je ispričao kako je krenuo rješavati problem. Kada bi državne institucije nabavile neki laptop, printer, bilo što, on bi pogledao koliko je to plaćeno. Onda, atipično za premijera bilo koje vlade, kada bi došao kući uzeo bi telefon i nazivao trgovine da vidi za koliko se to, što je kupljeno državnim novcem, stvarno podudara s cijenom u trgovinama.........

© Slobodna Dalmacija


Get it on Google Play