We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Nisu antifašisti oni koji su jednu krvavu kupelj zamijenili drugom

5 0 0
27.06.2022

U svijetu ima oko 20 tisuća živih vojnika 2. svjetskog rata, antifašista, koji su ratovali protiv Hitlera, od čega ih 40 tisuća živi u Hrvatskoj. Ova sprdnja pade mi napamet dok sam gledao proslavu jednog pseudodogađaja koji je danas u Hrvatskoj državni blagdan, Dan antifašističke borbe.

Hasanbegović je prije par godina točno rekao da se na taj dan obilježava "apokrifni događaj" na kojem slušamo papagajska ponavljanja o tome što se dogodilo 22. lipnja. Povijesna stvarnost je banalna.

Naime, 22. lipnja 1941. nije utemeljen nikakav partizanski odred. To je izmišljen događaj. Ne postoje nikakvi dokumentarni dokazi. Toga datuma Hitlerova je Njemačka napala Sovjetski Savez. Prekinula je dotadašnje savezništvo, političko i vojno. Skupina sisačkih komunista taj dan odlazi u šumu, a to nije bila Brezovica. Oni odlaze na neku vrstu konzultacijskog ladanja – što učiniti u novonastalim okolnostima kada su se dva saveznika, komunist Staljin i nacist Hitler razišli. Kako god vrednovali tu baštinu zvanu Dan antifašističke borbe, taj dan nije se dogodilo apsolutno ništa. Samo zbunjenost nad razlazom dva zločinca od kojih je jedan, Staljin, bio šef naših komunista.

Par desetaka hrvatskih komunista na tom pseudosastanku ostali su zatečeni Hitlerovim napadom na SSSR, do tada im naci/fašizam nije smetao. Naprotiv, šutke su prešli........

© Slobodna Dalmacija


Get it on Google Play