We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Evo zašto niti jedna reprezentacija, ne samo Hrvatska, ne bi smjela klečati na Euru: političke pokrete treba držati dalje od sportskih terena

2 0 0
14.06.2021

Scene klečanja nogometnih momčadi koje je inicirao pokret "Crni životi vrijede" opasna je podvala sportu. Klečanje, osim u kontekstu odnosa prema transcendentnom, simbol je pokornosti, dakle ropstva.

Hrvatska reprezentacija ispravno je odlučila. Evo zašto.

"Mi smo antikapitalisti. Vjerujemo da crnci nikada neće dobiti oslobođenje pod trenutnim kapitalističkim sustavom", napisao je Pokret za crne živote (M4BL) u lipnju prošle godine. Dok su to izgovarali, u pozadini su bili NBA košarkaši koji kleče. Neobično je da kapitalistički sport par excellence, NBA, kojim odvijeka dominiraju u najvećem broju genijalni crni momci i zasluženo zarađuju velike novce, kleči za pokret koji je, prema vlastitom priznanju, "antikapitalistički i komunistički".

"Imamo ideološku strukturu. Alicia (Garza) i ja smo uvjereni marksisti", rekla je Patrisse Cullors, suosnivačica Black Lives Matter (BLM) i gay aktivistica u srpnju prošle godine, i dodala: "Ako nam ova zemlja ne da ono što želimo, uništit ćemo sustav. Metaforički i doslovno." I sad ti klekni pred takvima.

BLM se prikazuje kao pokret koji se bori protiv rasizma i nepravde, ali njihovi osnivači i osnivačice govore o snu da transformiraju Sjedinjene Države i cijeli svijet u komunističku distopiju. Među njihovim mentorima i odgajateljima su i bivši........

© Slobodna Dalmacija


Get it on Google Play