Kaznena prijava koju je dobio vlasnik jednog privatnog obiteljskog doma za starije u Kaštelima, a koji je, kako ga se tereti, iskoristio dementnost svoje 90-godišnje štićenice te se prijevarno, barem ga se tako tereti, upisao na stan starice, još je jednom aktualizirala tužno stanje brige za stare ljude.

Gospođa iz ove priče vlastitim sredstvima – mirovinom, invalidninom zbog utvrđene demencije te ušteđevinom – plaća smještaj u dotičnome domu. No svejedno je vlasnik doma s njom potpisao ugovor, ovjerio ga kod javnog bilježnika, ugovorom se obvezao da će joj on plaćati smještaj, koji ona već plaća, te se na temelju ugovora upisao u zemljišne knjige kao budući vlasnik.

Starica samo treba umrijeti i stan je njegov... U lancu onih koji su zacijelo mogli primijetiti da s tim ugovorom nešto ne štima nitko ništa nije primijetio. Svi su, jedan po jedan, udarili pečat na papir!

Naše vrlo zakonodavstvo je, naime, premda je pompozno donijelo novi Zakon o socijalnoj skrbi te čak, također pompozno, usvojilo lani i novi Pravilnik o mjerilima za pružatelje socijalnih usluga, koji je obiteljske domove trebao potpuno ukinuti, nije promijenio zapravo ništa. Barem ne do 2026., dokad će gospođa koja je, ni ne znajući ništa o sudbini koja ju je snašla, morati poživjeti još makar tri godine.

Međutim, premda se u promjenu Zakona, a pogotovo Pravilnika, i krenulo nakon skandala vezanih upravo za obiteljske domove, u kojima su se, sjećamo se, događali požari, zanemarivanja, krive klasifikacije štićenika, prekapacitiranost, bijedni životni uvjeti, nedostatak stručne njege..., ovi domovi i dalje postoje.

Naime, svi pružatelji socijalnih usluga, odnosno domovi za starije koji su imali rješenje o ispunjavanju uvjeta za pružanje usluga na dan stupanja na snagu Zakona o socijalnoj skrbi, te oni koji su do tog dana u veljači prošle godine podnijeli zahtjev za utvrđivanje ispunjavanja uvjeta, dužni su u roku od tri godine podnijeti zahtjev za donošenjem rješenja o ispunjavanju mjerila za pružanje usluga. Drugim riječima, svim domovima dan je rok za relicenciranje, odnosno usklađivanje s novim pravilnikom.

No to ne vrijedi za obiteljske domove za starije, koji su Zakonom o socijalnoj skrbi iz veljače ukinuti. Ali... E u tome "ali" počivaju sve nebuloze našeg zakonodavstva – obiteljski domovi za starije mogu nastaviti raditi u zatečenom obliku sve do 31. prosinca 2026.

Jednostavnije rečeno – onima čiji je rad jednoglasno ocijenjen katastrofalnim dano je nekoliko godina da se "upristoje". U tih nekoliko godina, međutim, tko živ, tko mrtav...

"Pravilnik će utjecati na ljudska prava osoba kojima su potrebne socijalne usluge, kao što su starije osobe smještene u obiteljskim domovima i domovima za starije, ali i druge osobe u ranjivom položaju. Zato je iznimno zabrinjavajuće što se njime, u usporedbi s prethodnim Pravilnikom, smanjuje obujam materije koja se regulira, ali i snižavaju postojeći standardi", poručila je još jesenas pučka pravobraniteljica čim je vidjela kako stvari stoje.

No, po običaju, pravobraniteljica poručuje, ali je nitko ne šljivi. Pogotovo vlasnici domova koji skrbe u dementnim bakicama.

Rat se ne vodi (samo) oružjem. Oružje je uvijek tek krajnja konzekvenca neke bolesne ideje. U tom smislu treći svjetski rat je započeo, započele su ga Rusija i Kina. Nacrt ovog novog globalnog sukoba postao je jasan par dana uoči Putinove agresije na Ukrajinu.

To je bila izjava Putina i njegova kineskog kolege Xi Jinpinga od 4. veljače 2022., dakle 20 dana prije početka ruske invazije na Ukrajinu. Putin i Xi u toj izjavi jasno kažu da ne postoji više jedinstveni poredak "temeljen na pravilima", rekla su obojica, već multipolarni svijet u kojem su univerzalne definicije demokracije, slobode i ljudskih prava mrtve. Kao rezultat toga, mi, Komunistička partija Kine i Putinova Rusija, idemo rušiti ta pravila i međunarodno pravo prema vlastitom naumu. Tako Rusija kreće na Ukrajinu, a Kina na Pacifik, na Tajvan. Pridružuju im se i druge perjanice "slobodarskog svijeta", poput Irana, Sjeverne Koreje, Bjelorusije...

U posljednje dvije godine, općenito, dosad nezamislive stvari postale su zamislive: oružana pobuna u Sjedinjenim Državama, tihi građanski rat koji je počeo napadom na Kapitol, kada prvi put u višestoljetnoj povijesti američke demokracije nije došlo do mirne predaje vlasti. Potom povlačenje Amerike iz Afganistana i dodatna radikalizacija cijelog tog područja. Potom zatvaranje sindikalista i gušenje zadnje postkolonijalne demokracije u Hong Kongu, pa rat između Kine i Tajvana, te (za sada) konvencionalno ratovanje velikih razmjera na tlu Europe, u Ukrajini.

Vara se onaj tko misli da je ovo najgore što se dogodilo i da će se sve uskoro smiriti. Svjetska arhitektura se raspada, Rusija već "dejstvuje" u Ukrajini, Kina zvecka na Pacifiku, Kina koja ne želi biti tek regionalna (vojna) sila već želi na svakom planu prestići SAD.

Jemen je pretvoren u vječno bojno polje između Irana i Saudijske Arabije..., mogli bismo nabrajati do jutra, gdjegod pipneš pukotine do sada poznatog poretka, a svaka od sila želi što dublje, milom ili silom, ući u njih, ponajprije totalitarni režimi, poput Rusije i Kine koji su, kako rekoh, to najavili 20 dana prije ruske invazije na Ukrajinu.

Kao dio ovoga trećega svjetskog rata treba dodati da je u tijeku i ekonomska deglobalizacija, gdje se svaki od globalnih trgovačkih blokova bori kako bi osigurao opskrbu sirovinama i energijom. Rusija je preusmjerila svoje zalihe nafte i plina u Kinu; SAD radi na dugoročnim energetskim ugovorima s Britanijom i Njemačkom. U međuvremenu je američki predsjednik Joe Biden zabranio izvoz poluvodiča u Kinu, pa je uložio 52 milijarde dolara u proizvodnju i istraživanje poluvodiča, s izričitim ciljem prestići Kinu u ovom strateškom sektoru.

K tome, Europa je dodatno ranjiva. Naime, što ako se Amerika povuče iz NATO-a, bilo de iure, u slučaju da na sljedećim američkim izborima pobijedi netko sličan Trumpu, bilo de facto da svoj fokus i snage premjesti na Pacifik, a Europu prepusti na milost i nemilost onom luđaku iz Kremlja i njegovim bolesnim ambicijama?

No, kao i u svim ratovima, treba odabrati stranu. Nema tu nesvrstanih. Čak ju je i neutralna Švicarska odabrala, Švedska i Finska trče pod NATO kišobran čim prije, a u cijelom ovom globalnom kaosu mi na Pantovčaku imamo neobičnog čovjeka (ne treba ga opisivati njegovom jezičnom "kulturom") koji u zadnjem monologu u Vukovaru otvoreno napada SAD i NATO, prije i EU, a zemlju koja nam je pomogla od Domovinskog rata u ostvarenju svih strateških ciljeva, SAD, proziva da nas želi učiniti robovima.

On je i protiv sankcija Rusiji, a Lavrov mu iz Moskve šalje poljupce, on je protiv pomoći Ukrajini na način obuke u RH, za njega je za rat u Ukrajini kriv NATO i SAD, a ne Xijeva i Putinova objava rata gore spomenuta 20 dana prije invazije na Ukrajinu.

On, zapravo, govori i čini isto što i Vučić, i puno bi bio prikladniji za predsjednika Srbije nego Hrvatske, s tim da je Vučić puno pametniji u izjavama o Americi ili Europi, te ratu u Ukrajini općenito. Drugim riječima, Milanović je i za ovakvu prorusku Srbiju preradikalan, a u retorici prema SAD-u, NATO-u i Europskoj uniji Vučić u odnosu na njega djeluje kao razborit i civiliziran čovjek sjedeći (do kada?) na dvije stolice.

I tu su Milanović i Vučić slični, obojica tako implicitno govore i čine kao da kroz njih progovara drug Tito – da je u ovo vrijeme opasno se vezivati za savezništva, bila ona vojne, ekonomske ili političke naravi. No, Bogu hvala, hrvatska se strateški pozicionirala uz zapad, uz NATO i EU, uz SAD, uz saveznike koji imaju mnoštvo mana, dok onaj savez koji simboliziraju Xi i Putin ima samo jednu – ne valja! Gura svijet, već i jest, u treći svjetski rat i onda, kao Milanović, obrću teze.

U ovakvom kaotičnom svijetu i preslagivanju karata imati predsjednika poput Milanovića, koji je k tome i vrhovni zapovjednik oružanih snaga te sukreator vanjske politike, zapravo je ugroza nacionalne sigurnosti.

Stoga, zbog ozbiljnosti situacije i opasnog čovjeka po sigurnost RH na Pantovčaku, razložno je postaviti pitanje: Je li došlo vrijeme za opoziv Zorana Milanovića? Da, to je teško izvedivo, ali ne zbog članka Ustava koji to regulira, već što takvih kao on u RH, pa i u Saboru, ima podosta, što korisnih idiota, što korumpirane bagre prljavim ruskim novcem s kojeg se cijedi krv Ukrajinaca.

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

QOSHE - Eda Vujević: Dementne bakice imaju jedan ‘zadatak‘ u životu. Isporučiti nepoznatome nekome svoju imovinu. I umrijeti - Eda Vujević
menu_open
Columnists . News Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Eda Vujević: Dementne bakice imaju jedan ‘zadatak‘ u životu. Isporučiti nepoznatome nekome svoju imovinu. I umrijeti

3 0 0
24.01.2023

Kaznena prijava koju je dobio vlasnik jednog privatnog obiteljskog doma za starije u Kaštelima, a koji je, kako ga se tereti, iskoristio dementnost svoje 90-godišnje štićenice te se prijevarno, barem ga se tako tereti, upisao na stan starice, još je jednom aktualizirala tužno stanje brige za stare ljude.

Gospođa iz ove priče vlastitim sredstvima – mirovinom, invalidninom zbog utvrđene demencije te ušteđevinom – plaća smještaj u dotičnome domu. No svejedno je vlasnik doma s njom potpisao ugovor, ovjerio ga kod javnog bilježnika, ugovorom se obvezao da će joj on plaćati smještaj, koji ona već plaća, te se na temelju ugovora upisao u zemljišne knjige kao budući vlasnik.

Starica samo treba umrijeti i stan je njegov... U lancu onih koji su zacijelo mogli primijetiti da s tim ugovorom nešto ne štima nitko ništa nije primijetio. Svi su, jedan po jedan, udarili pečat na papir!

Naše vrlo zakonodavstvo je, naime, premda je pompozno donijelo novi Zakon o socijalnoj skrbi te čak, također pompozno, usvojilo lani i novi Pravilnik o mjerilima za pružatelje socijalnih usluga, koji je obiteljske domove trebao potpuno ukinuti, nije promijenio zapravo ništa. Barem ne do 2026., dokad će gospođa koja je, ni ne znajući ništa o sudbini koja ju je snašla, morati poživjeti još makar tri godine.

Međutim, premda se u promjenu Zakona, a pogotovo Pravilnika, i krenulo nakon skandala vezanih upravo za obiteljske domove, u kojima su se, sjećamo se, događali požari, zanemarivanja, krive klasifikacije štićenika, prekapacitiranost, bijedni životni uvjeti, nedostatak stručne njege..., ovi domovi i dalje postoje.

Naime, svi pružatelji socijalnih usluga, odnosno domovi za starije koji su imali rješenje o ispunjavanju uvjeta za pružanje usluga na dan stupanja na snagu Zakona o socijalnoj skrbi, te oni koji su do tog dana u veljači prošle godine podnijeli zahtjev za utvrđivanje ispunjavanja uvjeta, dužni su u roku od tri godine podnijeti zahtjev za donošenjem rješenja o ispunjavanju mjerila za pružanje usluga. Drugim riječima, svim domovima dan je rok za relicenciranje, odnosno usklađivanje s novim pravilnikom.

No to ne vrijedi za obiteljske........

© Slobodna Dalmacija


Get it on Google Play