We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Damir Šarac: Od turizma u Splitu zarađuju samo rentijeri i gostioničari, nama ostalima ne ostane ni centa od te gužve - osim šta tri litnja miseca prikrižimo život dostojan čovika

1 2 94
02.09.2021

Ovako ćemo: znate li kolika je procjena da su iznajmljivači zaradili u dobroj splitskoj sezoni, ka šta je, recimo, bila ova? Oko 50 milijuna eura. Znate li koliko se od toga ulilo u splitski proračun? Oko sedan milijuna. Kuna. Ne eura, nego kuna. Šta nije dovoljno niti za čišćenje stare gradske jezgre.

Ajmo dalje: znate li koliko aerodrom Split ima dobit u dobroj godini? Oko 130 milijuna kuna. Znate li koliko od toga ide Splitu gradu? Skoro pa ništa.

I još: znate li koliko splitska Lučka uprava ubere u Gradskoj luci? Nešto priko četiri milijuna kuna. Nisu neki veliki pinezi. Ali gradu, koji je blokiran zbog te luke cilo lito, opet ništa. More bit da san i falija u koju kunu, ali konat je isti.

Eto to van je, lipi moji, slika i prilika našega turizma. O našemu Splitu cili svit priča, više nema kantuna zemaljske balote iz kojeg nije neko doša da se divi ovoj lipoti i divoti pa da prilipi na Instagram najčišće more, stare stine, čuvenu spizu, najjači porat na Mediteranu, ritam grada, škoje, Zagoru, slapove, tovare i dupine, bla, bla, bla, sve slaje od slajega, na koncu čega možemo po užanci zaključit: ča je pusta Londra kontra Splitu gradu. Za umrit od smija.

Grad i njegovi građani, prigaženi, smečeni, zatučeni masovnin turizmon, od svih milijuni koji se u njega sliju – nemaju ništa. Ali ništa.

Ne da........

© Slobodna Dalmacija


Get it on Google Play