We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Damir Šarac o 'Junajtid Splitu': Plan je predobar da bi se dogodio gradu čije su prometnice nalik granatiranoj ratnoj zoni, koji nema vode kad padne jača kiša, koji još ne odvaja škovace...

2 0 54
22.03.2019

Piše: Damir Šarac

Foto Paun Paunović/Hanza media

Poslanica splitskoga gradonačelnika Andre Krstulovića Opare povodom splitskog Masterplana koji bi trebao razriješiti neuralgiju Istočne obala i Kopilice, juga i sjevera grada, započinje izazovom ovom novinskom prostoru; piše poteštat kako smo navikli na ono "Uvik kontra" pa makar i na svoju štetu, dijelimo se oko svega i razumijemo baš u sve.

Kako je baš ovdje slobodna zona "uvik kontre" red je da i kontriramo. Istina, ne razumijemo se baš u sve, ali postavljamo pitanja i tražimo nelogičnosti. To je, valjda se možemo složiti, također ozbiljan posao kao i onaj koji su ovih dana predstavili austrijski planeri strateškog projekta koji će izmijeniti lice grada. Kako se tamo nespretno navodi – zaokrenuti ga. Samo ne piše u kojem smjeru.

Novi bi projekti trebali omogućiti brži pristup gradskoj luci, aerodromu, otocima, utjecati na smanjenje broja vozila u gradskom središtu, smanjiti turističke i linijske autobuse (doslovno prepisano, kako smanjiti?!) te pretvoriti grad u urbano policentrično središte.

Da se odmah oko nečeg složimo: dobro je planirati, dobro je u planiranje uključiti što više informacija, stručnjaka i pametnih ljudi, dobro je uhvatiti se nakon gotovo stotinu godina problema od kojeg su sve vlasti........

© Slobodna Dalmacija