Yeşil Anarşizm, Sıfatsız Siyaset

Türkiye’de ki siyasi partiler adeta matruşka gibi birbirinin içinden çıkıyor fakat biçimsel farklılıklar gösterseler de özde ideolojileri, programları aynıdır. Mevcut siyasi partiler içinde bukalemun gibi sürekli kabuk değiştiren ise “halk, emek, özgürlük, demokrasi” gibi benzer argümanları dillerine pelesenk eden, PKK’nın siyasi çatısını oluşturan kürtçü partilerdir ki bunların referansları da emperyalizm ile PKK terör örgütünün baş militanı Abdullah Öcalan’dır. Zaten kürtçü siyasi yapılanma da Öcalan’ın tavsiyesi üzerine ilk defa parti ideolojisini kürt milliyetçisi olarak belirleyen HEP adıyla kuruldu ve kapatma korkusuyla defalarca isim değiştirerek HDP adıyla günümüze kadar geldi.

Yine benzer gerekçelerle bu defa kendisiyle aynı çizgide hareket eden “Yeşil Sol” adında ki partinin altına girerek ve kadrosunun büyük çoğunluğunu buraya transfer ederek DEM adında yeni bir prematüre yapılanma oluşturdular. HDP davası henüz sonuçlanmadan böyle yapılanmaya ihtiyaç duymaları bildik tedbir amaçlı olduğundan HDP’nin kapatılması durumunda bu isim altında devam edeceklerdir. Ancak düşük ihtimal de olsa HDP’nin kapatılmaması durumunda DEM’e transfer edilen kadronun yeniden HDP çatısı altında birleşeceği de ihtimaller arasındadır. Neticede ilk siyasi yapılanmadan günümüze değin süreçte kürtçü partilerin ideolojileri kaba taslak aynıydı ancak bu bileşenle birlikte ideolojilerine bir de “yeşil siyaset anarşizmi”ni eklediler.

Hedef ve amaçlarına ulaşmak için her türlü yol ve yöntemi deneyen ve başta demokrasi olmak üzere emek, özgürlük vb. gibi argümanları kullanan kürtçü ideolojide ki örgütler, Şeyh Said ile Seyir Rıza gibi ayrılıkçı kökten dinci, feodal zihniyetin günümüze kadar gelen uzantılarıdır. Fransız, İngiliz gibi emperyalistlerin kuklaları tarikat şeyhlerini referans alan, uluslararası silahlı ve narkotik terör örgütleri listesinde yer alan PKK, KCK gibi örgütlerin siyasi yapılanması ve bu örgütlerin de siyasi sözcüleridirler.

Şiddet anarşizminin alanını genişletmek

Yeşil siyasetten kasıt, ekolojik ve çevresel amaçlara önem veren, şiddet karşıtlığı, toplumsal adaleti savunan, katılımcı demokrasi üzerine inşa edilmiş bir ideolojidir. Uluslararası simgesi ayçiçeği olan yeşil siyasetin temel amacı doğa ile barışın korunmasıdır. Doğanın korunması ve barışın yanı sıra cinsiyet ayrımcılığı, feminizm gibi toplumun hassas olduğu........

© SiyasetCafe