Çocuklarımıza dikkat edelim!

Merhaba kıymetli okuyucularım; Türkiye’de obez çocukların oranı artıyor. Uzmanlar, bu artışta ekran karşısında geçirilen sürenin kritik önem taşıdığında hemfikir.
Araştırmalar, çocuklarda görülen obezitenin çarpıcı bir şekilde arttığını gösteriyor. Dünyada 5-19 yaş arası 160 milyon obez çocuk var. Ergenlik döneminde görülen obezite, 1990’dan bu yana dört katına çıktı.
Peki, Türkiye’de durum ne?
Bu alanda en kapsamlı araştırma, Sağlık Bakanlığı tarafından 2016 yılında yapıldı. İlkokul çağındaki çocukların örneklem seçildiği bu araştırmaya göre, çocukların yüzde 10’u obez, yüzde 25’iyse fazla kilolu.
Akıllı telefon, tablet gibi teknolojik cihazların kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, çocuklarda fiziksel aktivitenin azalması ve beslenme alışkanlıklarının olumsuz yönde değişmesi, öne çıkan iki sebep olarak görülüyor.
Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Dilek Yazıcı, “Çok hızlı bir şekilde artıyor. Önceden buz dağının ucunu görüyorduk ama şimdi buz dağı tamamen ortaya çıkmaya başlıyor” diyor.
Türkiye Obezite Araştırma Derneği’nin başkan yardımcısı olarak görev yapan Prof. Dr. Yazıcı, bir hastalık olarak tanımlanan obezitenin karmaşık bir yapısı olduğu görüşünde.
“Enerji alımındaki artış ve enerji harcanmasındaki azalma sonucu vücudun dengesi bozuluyor. 2010’da iPhone’un çıkmasıyla obezite sıklığı direkt artmaya başladı. Çünkü bütün gün ellerinde bu cihazlarla çocuklar, hareketsiz bir şekilde oturuyorlar.”
Prof. Dr. Dilek Yazıcı çocuklarda obezitenin çok hızlı arttığını söylüyor.
Çocukluk çağı obezitesi üzerine çalışanlar, sağlıksız yiyeceklerin çok ucuz ve kolay ulaşılabilir olmasının önemli bir sorun olduğunun altını çiziyor.
Ayrıca, besin değeri düşük paketli gıdalar, ayaküstü tüketilebilecek fast food yiyecekler, şekerli ve gazlı içeceklerin özendirilmesi de sorunu derinleştiriyor.
Öte yandan ebeveynler “Büyüyünce verir”, “Boya gider”, “O daha çocuk, yakar” gibi savunmalarla kilo sorununu geçici görme eğiliminde olabiliyor.
Araştırmalar, bunun tam tersini söylüyor. Çocukken fazla kilolu ya da obez olanların bu sorunu yetişkinliğe taşıma ihtimalleri oldukça yüksek.
Prof. Dr. Yazıcı, çocukluk çağında edinilen sağlıksız beslenme alışkanlığının ömür boyu devam edebileceğini vurguluyor.
Ayrıca çocukluk çağında........

© Samsun Gazetesi