Herkesin Bu Cinayetlerde Payı Var!

Geçen hafta bir programda duyduğum bir cümle hâlâ kulaklarımda çınlıyor:
“Herkesin bu cinayetlerde payı var.”

Cinayet kelimesi insanın içini ürpertiyor. Aklımıza hemen bir alacak verecek meselesi, bir miras kavgası veya kişisel bir çıkar çatışması geliyor. Oysa o programda konuşulanlar çok daha derin bir gerçeğe dairdi: Kadın cinayetleri.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun son raporu önümüzde. Altı ayda kaybettiğimiz kadınların sayısı yüzleri aşıyor. Her birinin adı, yüzü, hikâyesi var; her biri bir hayat, bir anne, bir evlat, bir dosttu.

Artık sayılara sığdırılan kayıpların habercisi cümleleri ezbere biliyoruz. Ve evet, biz bu satırları yazmaktan; siz de okumaktan usandınız. Ama inanın, o kadınlar toprağa düşmekten ve bu korkuyla yaşamaktan bizden çok daha fazla usandı.

Kadınlar sadece öldürülmüyor; çoğu kez sessiz çığlıkları duymazdan geliniyor. Bir kadının yüzündeki yorgunluğu, gözlerindeki korkuyu veya bastırdığı sesi fark edip “boşver, aile meselesi” diyerek geçiştiren herkesin payı var.

Koruma talep eden bir kadının dosyasını geri çeviren........

© Samsun Gazete Arena