We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Nej Nilla Fischer, ingen vill se tjejer spela fotboll i offerkofta

4 9 36
13.01.2019

➤ KRÖNIKA Hej Nilla! Jag såg att du tilldelats utmärkelsen Diamantbollen för dina prestationer som kvinnlig fotbollsspelare. Jag skriver ”kvinnlig” och inte bara ”fotbollsspelare” eftersom priset endast kan vinnas av en utövare med din könstillhörighet, något man skulle kunna resa invändningar mot när du nu ändå kapade tacktalet för att i stället prata jämställdhet.

Men grattis ändå, jag hoppas att du fått priset för dina idrottsliga prestationer, inte därför att juryn tycker att de vill lyfta fram en feministprofil inom sporten. Eftersom priset är instiftat specifikt för kvinnor och av bland annat vänsterliberala Sydsvenska Dagbladet kan sådana misstankar tyvärr inte enkelt avfärdas. Utmärkelser missbrukas tyvärr alltför ofta som verktyg för andra agendor – både du och jag minns hur Obama tilldelades Nobels fredspris som ambassadör för sin hudfärg och representant för ”rätt” politiskt parti i USA, trots att han inte gjort ett skapandes grand för fred på jorden.

Jag tycker som du att ingen tjej ska behöva bli hånad för att hon väljer att spela fotboll, lika lite som jag tycker att en kille som gör ett icke könsstereotypt karriärval ska behöva utstå trakasserier. Samhället bör vara så utformat det ger alla valfrihet och möjlighet. Däremot finns inget värde i att försöka tvinga fram ett jämställt utfall. Om fler killar än tjejer är intresserade av fotboll och fler tjejer än killar föredrar gymnastik så är det oproblematiskt.

Jag vet inte om du tänkt så långt, men att kämpa för jämställdhet mellan könen i sportens värld är ju knepigt. Jag menar här om någonstans är det så uppenbart att meritokrati i motsats till principen om allas lika värde gäller – vad du är värd är helt och hållet avhängigt dina idrottsliga prestationer. Och killar och tjejer presterar ju så olika.

Har du i din jämställdhetsiver funderat kring det faktum att tjejer faktiskt objektivt sett är sämre än killar i fotboll? Det är själva grunden för att vi i den civiliserade världen fortfarande delar upp idrotten i herrar och damer, inte att vi som i Saudiarabien och Iran tror på könssegregation och kvinnans underordning i största allmänhet.

Med bättre menar jag inte att alla killar är duktigare – själv vet jag knappt vad som är upp och ned på en fotboll och skulle bli skrattad av plan om jag hoppade in i ditt........

© Samhällsnytt