We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

En tillräckligt ofta upprepad lögn uppfattas till slut som sanning

5 7 19
23.10.2018

➤ KRÖNIKA Jag talade med en miljöpartist häromdagen. Hon och jag står politiskt långt ifrån varandra. I övrigt kan vi vara eniga om mycket – t. ex att det kan vara lärorikt att tala med någon som tycker annorlunda än vad man själv gör. Trots det förolämpar hon mig genom att avfärda mig som nazist istället för att bemöta mina åsikter i sak. Därmed upphör meningsutbytet.

Jag är mindre nazist än de flesta och inser att hon filtrerar allt jag säger genom denna förutfattade men för henne bekväma missuppfattning. Jag dristar mig att påstå att detta är mer utmärkande för kvinnors sätt att diskutera. Diskussionen blir för min del helt meningslös. Hon däremot är nöjd, hon tror att min tystnad beror på att hon har satt mig på plats.

Det kallas argumentum ad hominem. Att bemöta argument mer utifrån vem som framför dem än sakinnehållet. Motsatsen är argumentum ad rem. Det är denna svårare men mer konstruktiva och intelligentare debattform som är grunden för demokrati och fredlig problemlösning utan smutskastning och demonisering.

Dessvärre har vi nu ett antal obegåvade partiledare som inte är vuxna nog att skilja på sak och........

© Samhällsnytt