Her går streken
I stortingsvalget, som går samtidig som sametingsvalget 8. september, vet velgerne om Erna Solberg (H) eller Jonas Gahr Støre (Ap) blir statsminister ut fra valgresultatet.
FrPs fremgang på målingene har brakt Sylvi Listhaugs navn inn i diskusjonen, men FrP har ikke erklært henne som statsministerkandidat. I norsk politikk vet alle hvem som står på de to sidene av streken på høyre/venstreskalaen.
I sametingsvalget er det mer komplisert. La oss forsøke å gjøre det mer klart.
Det fins fire kandidater som sametingspresident.
Berit Marie P. E. Eira blir ikke president, ikke engang om Flyttsamelista vinner alle seks mandatene i Ávjovárri valgkrets, noe som selvfølgelig er utenkelig. Lista stiller i én valgkrets og representerer hovedsakelig én næring, selv om de også har politikk på andre områder.
Svein Atle Somby i Arbeiderpartiet sin eneste vei til presidentsetet går gjennom NSR. Hvis så skal skje må Ap blir større enn NSR, og Nordkalottfolket (NkF) må samtidig bli større enn både NSR og Ap. I en sånn situasjon kan Ap og NSR, kanskje også sammen med andre parti, gå sammen for å hindre at NkF får presidenten, og da velge kandidaten fra det største partiet i koalisjonen.
En tilsvarende situasjon hvor NSR blir størst, Ap nest størst og NkF tredjestørst, vil ikke gi Ap presidenten. NkF og Ap vil ikke gå sammen for å hindre at NSR får presidenten. At NkF skulle stemme på Somby som president, er utenkelig. NkF vil i en sånn situasjon stemme på sin egen kandidat og ingen andre, med resultatet at Muotka fortsetter som president, noe som er........
© Ságat
