Krigsmuseet i Narvik 60 år

Signert:
Kristian E. Johnsen, lokalhistoriker Alta
Arvid Petterson, historiker Porsanger
Johan K. Kalstad, professor emeritus Kautokeino
Gudrun E. Lindi, lokalhistoriker, Karasjok
Tor Reidar Boland, lokalhistoriker Porsanger
Ernst Seppola, lokalhistoriker Måsøy
Kjell Bjørnæs, lokalhistoriker Alta

Den 28. mai i år markerer Narviksenteret og Krigsmuseet i Narvik at det er 60 år siden Nordland Røde Kors krigsminnemuseum ble åpnet i Narvik. Narviksenteret er et resultat av at Nord-Norsk Fredssenter, dannet 1990, og Krigsmuseet, dannet 1964, ble fusjonert inn i Narviksenteret i 2010.

Krigsmuseet i Narvik har trolig helt siden starten hatt som mål å styrke kunnskapen og anerkjennelsen for den innsatsen og de offer som bataljonene i Troms og Nordland ytet under kampene i fjellkrigen nord for Narvik. Men dessverre valgte man tidlig å gjøre dette ved å redusere og undergrave den anerkjennelsen som bataljonen fra Finnmark, Alta bataljon, hadde hatt i de to første tiårene etter krigen.

Museet og Narviksenteret har etter 60 års innsats åpenbart lykkes med det siste. I UiT – Norges arktiske universitets trebindsverk Andre verdenskrig i nord, utgitt i 2022 og i stor grad skrevet av forskere i Troms og Narvik, er bataljonssjef Arne D. Dahl i Alta bataljon skrevet helt ut av historia og Alta bataljons innsats er redusert til en udokumentert påstand om at bataljonen «skjøt på nordmenn».

De første tegn på at museet formidlet negative fortellinger om Alta bataljon ble offentlig kjent i Finnmark i 1978 da en som hadde besøkt museet i en «petitartikkel» i Altaposten etter besøket skrev: «Alta bataljonen gjorde en glimrende jobb i 1940 under kampene om Narvik. Det vet vi. Det står i bøkene. Men det begynte ikke så bra. Det første bataljonen gjorde, var visstnok nok sitt beste for å utslette trønderbataljonen…».

Den store offentlige bekreftelsen på virksomheten i museet kom i 1998 da krigsminnemuseets bestyrer i årene 1982-1998 i en artikkel i Fremover gikk kraftig til angrep på bataljonssjef Arne D. Dahl, Alta bataljon, bataljonenes veteraner fra kampene i Narvik, forfatter av boken Alta bataljon 1940, en bokanmelder og «storskryterne fra Alta».

At arbeidet til museet under de tidligere bestyrerne skulle fortsette med en ny leder, ble........

© Ságat