We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Onontkoombare polderlockdown

7 74 113
24.03.2020

Een 'intelligente lockdown', noemde premier Mark Rutte de aanvullende, ingrijpende maatregelen gisteravond. Of het intelligent is moet achteraf blijken, maar ik snap wat hij bedoelt. De minister-president zinspeelde er in het Kamerdebat al op, dat de komende periode steeds aan alle knoppen moet worden gedraaid. Al dan niet op basis van nieuwe inzichten. Om piekbelasting in de zorg te vermijden en de meest kwetsbaren onder ons te beschermen.

Het voelde een beetje als een strafexpeditie tegen de hele bevolking. Jullie krijgen straf, omdat sommigen van jullie stout zijn geweest. Omdat 'social distancing' – de afstand van 1,5 meter - afgelopen weekeinde onvoldoende werd nageleefd. Op het strand, in de bossen, in bouwmarkten. En, kennelijk, op ‘fuck-Corona-feestjes’. Vandaar de kwalificaties die Rutte – en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid – in de mond namen. Slordig. Laconiek. 'Asociaal'.

Het kost inderdaad mensenlevens, als je je onverantwoord gedraagt. De maatschappelijke verontwaardiging trok ook sporen onder burgemeesters – die wilden een duidelijker beleid, meer mogelijkheden om op te treden. De 'gezond verstand'-benadering van het kabinet was ontoereikend als communicatiestrategie. Alleen al door het diffuse woordgebruik: afspraken die 'we' hadden gemaakt, de regels, de 'maatregelen' die men had afgekondigd. Nee, ze waren bedoeld als instructies, maar verzuimd was een heldere, precieze invulling te geven en handhaving te regelen.

Die tekortkomingen zijn nu gedeeltelijk........

© RTL Nieuws